Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringen borde ge studenterna ersättning”

Sjuksköterskeprogrammens platser har utökats och det är svårt att hitta praktikplatser. Studenter som måste vänta borde få ersättning, anser debattörer från Moderata studenter. (1 kommentar)

Publicerad: 11 maj 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter. Sandra Semnani, ledamot Moderata studenter i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademin

Trots varningar om konsekvenserna har regeringen utökat antalet platser på sjuksköterskeutbildningar i hela landet. Nu ser vi hur det börjar gå ut över studenterna när det är brist på praktikplatser och 40 sjuksköterskestudenter får vänta med att fortsätta sin utbildning, enligt Göteborgs-Posten 26 april. Dessa studenter kommer nu att få mer lån och lägre livsinkomst. För detta borde regeringen ta ansvar och ersätta studenterna.

I försök att lösa bristen på sjuksköterskor har regeringen utökat antalet platser på sjuksköterskeprogrammen med 700 platser. Detta trots att högskolor och universitet återkommande lyft fram utmaningen att behålla en hög kvalitet, enligt Riksrevisionens granskning Riktade utbyggnadsuppdrag till universitet och högskolor. 

Läs också: Blivande sjuksköterskor ska ut i hemsjukvården 

Högskolornas och universitetens varningar har inte hörsammats. Regeringen har kört på ändå och nu slår konsekvenserna mot studenterna. Carina Sparud Lundin, utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademin, säger till Göteborgs-Posten att priset har varit högt för utbyggnaden av utbildningsplatser och att ”kvalitén blir lidande”. Utöver att kvalitén försämrats är det svårt att få tag på bra praktikplatser, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, VFU, för alla nya studenter. Vilket lett till att cirka 40 sjuksköterskestudenter i Göteborg, som velat återvända till studierna, nu måste pausa sin utbildning.

Dessa studenter kan inte med självklarhet fixa ett jobb under tiden deras studier är pausade. De kommer därmed att få längre studietid och större låneskuld, men också gå miste om livsinkomst. En sjuksköterska som går miste om ett års arbete förlorar närmare en halv miljon kronor i arbetsinkomst, vilket också slår hårt mot deras pensioner. Vem tar ansvar för detta svek mot sjuksköterskestudenterna?

Sahlgrenska akademin kan inte skuldbeläggas då de gjort sin uppgift och flera gånger varnat för konsekvenserna av utökade platser. Det är regeringen som, trots varningar, pressat fram denna förändring som nu går ut över studenterna.

Skadan som orsakats behöver, i den mån det går, lagas. Studenterna som får sin studietid förlängd och går miste om livsinkomster borde ersättas för tiden deras utbildning behöver pausas. Då den försämrade utbildningskvaliteten och studenternas uppehåll är en direkt konsekvens av regeringens huvudlösa agerande är regeringen ansvariga och borde därmed vara den som ersätter studenterna. Rimligt är om de minst får sitt CSN-lån nedsatt motsvarande tiden de har uppehåll.

Det är inte okej för regeringen att agera hur som helst utan att ta ansvar. I detta fall gick det ut över alla de studenter som fått försämrad utbildningskvalitet och särskilt de 40 studenter som fått sin utbildning pausad. Regeringen behöver krävas på ansvar och ersätta sjuksköterskestudenterna.

Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter

Sandra Semnani, ledamot Moderata studenter i Göteborg

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-05-17

Tänk att det är så svårt att lära av sina misstag. Samma problem har existerat för läkare i decennier. Läkarprogrammet har utökats enormt men AT-tjänsterna har inte alls utökats i samma omfattning. Precis samma problematik: regeringen beslutar om utbildningsplatser men någon annan (i detta fall regionerna) beslutar om antalet AT-tjänster. Numera är det väntetider även på de allra minsta sjukhusen i glesbygd.

Magnus, ST-läkare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev