Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Regeringen glömmer kunderna"

Publicerad: 6 februari 2009, 15:03

DEBATT: Regeringen prioriterar de internationella kedjorna före apotekskunderna i sitt uppdrag till TLV, vilket illustreras av att Ann-Christin Tauberman avsatts, skriver Johan Olofsson, apotekare och entreprenörsombud vid Apotekarsällskapet.


Det primära ändamålet med regeringens aktuella uppdrag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tycks vara att locka utländska grossister till den svenska marknaden. Man tycks dock inte vilja generera något mervärde för dem som borde vara i fokus – apotekskunderna.

Apotekarsällskapet efterfrågar en modell, i linje med SKL:s, Farmacevtförbundets, Lif:s med fleras förslag, som är baserad på farmaceutiska tjänster och skulle innebära mervärden för kunderna och avlasta sjukvården.

Ersättning baserad på farmaceutiska tjänster och fasta expeditionsavgifter skulle sätta apotekskunden i fokus och stimulera ett innovativt marknadsklimat där engagemang, kompetens och kvalitet premieras.

Kunderna skulle få en mer lättillgänglig service för regelbundna hälsokontroller och läkemedelsuppföljningar och apoteken skulle fånga upp många av de personer som annars vänder sig till den pressade sjukvården. Apoteken stimuleras också till att bedriva kvalitetsbaserad verksamhet med hög kompetens.

Äntligen finns en möjlighet att utnyttja apotekarnas kompetens på rätt sätt, men regeringen verkar inte vilja ta chansen.

Apotekarsällskapet känner en oro för att TLV:s preliminära förslag till ersättningsmodell inte mottagits väl av socialdepartementet som därför vägrat att acceptera det. Det skulle sannolikt innebära ett starkt samband med entledigandet av generaldirektören Ann-Christin Tauberman. Det är troligt att Taubermans organisation strikt följt tillgängligt regelverk och dokumentation i sitt beslut, vilket gjort att modellen inte kunnat erbjuda utländska grossister den marginal som de krävt och möjligtvis lovats.

Problematiken bottnar i att socialdepartementet även bundit sig för att apotekens utförsäljningspriser inte ska öka under omregleringen. En ökad marginal kan de bara skapa genom att antingen öka AUP eller sänka AIP.          Artiklarna här på dagensapotek.se där läkemedelsindustrin uttrycker sin upprördhet ger en tydlig signal om vad den tror kommer att hända.

Apotekarsällskapet blir inte förvånat om det i samband med organisatoriska förändringar vid TLV kommer nya föreskrifter, som påverkar uppdraget och möjliggör en modell som säkerställer de utländska grossisternas krav. Om inte grossisterna höjer kraven ännu mer?

Risken är att kunderna, sjukvården och målsättningen om bred konkurrens glöms bort. Allt för att rädda en politik som varit feltänkt från start!

Johan Olofsson, apotekare och entreprenörsombud, Apotekarsällskapet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev