Debatt
”Regeringens sjukvårdspolitik är en balkongapplåd”
Sjukvårdsministern pratar om en stärkt primärvård och fler vårdplatser. Utan pengar kommer det tyvärr att stanna vid just prat, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik. (1 kommentar)
Publicerad: 31 maj 2023, 11:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Foto: Anna Drvnik
”Primärvården behöver växa och få fler medarbetare för att klara sitt uppdrag”, skriver sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i en debattartikel på dagensmedicin.se 17 maj.
Vi, och många andra, håller med. Vårdcentralerna ska bli navet i sjukvården. Varje läkare ska ha ansvar för ett begränsat antal patienter, och patienterna ska veta vem de ska vända sig till när de behöver vård. Ökad kontinuitet leder till både lägre dödlighet och ett minskat tryck på våra akutmottagningar, det vet vi. Det är dit vi ska, och det finns en politisk enighet kring målbilden.
Läs mer: ”Läkare i primärvården bör ha ett rimligt antal patienter”
Det behövs också fler disponibla vårdplatser i Sverige, konstaterar Ankarberg Johansson. Även det kan Vänsterpartiet och de flesta andra skriva under på. Antalet vårdplatser per invånare har sjunkit mycket snabbare än vad tekniska framsteg egentligen medger. Situationen är allvarlig, vilket inte minst bekräftades av Inspektionen för vård och omsorgs stora sjukhusgranskning som delrapporterades tidigare i år.
Men samtidigt som ministern lägger ut texten om vilka satsningar hon vill se i hälso- och sjukvården drar hennes egen regering åt svångremmen på hela välfärden. Bara i år saknas det 24 miljarder kronor för att landets kommuner och regioner ska gå runt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. I princip alla regioner går mot stora underskott. Det vänds nu på varje krona för att bibehålla den nivå vi har i sjukvården i dag – det vill säga den nivå som innebär en akut vårdplatsbrist och utarbetad personal.
Visst är det glädjande att vårdköerna nu på sina håll krymper efter pandemin. Men det sker tack vare hårt arbete på golvet, inte på grund av regeringens (obefintliga) sjukvårdspolitik.
Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd Region Stockholm
Följ debatten:
1. ”Läkare i primärvården bör ha ett rimligt antal patienter”
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-06-02
Jag måste ge Jonas rätt, vill man satsa på primärvård och patientnära vård krävs krafttag, och statens roll stärkas gentemot svaga eller motvilliga regioner, och Stockholms region bör gå först att också satsa på svaga och utsatta patientgrupper.
Dr Björn Bragée
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.