fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regeringsförslaget innebär näringsförbud för kvinnor”

Publicerad: 30 oktober 2017, 06:00

Lina Nordquist, regionråd i Uppsala (L), Thea Andersson, riksdags­kandidat (L), Anna Manell, ekonomisk­politisk talesperson, Liberala kvinnor.

Foto: Dag Pettersson (Nordquist)

Rädslan för vinster i välfärden driver tusentals kvinnodrivna vård- och omsorgsföretag allt närmare stupet, skriver tre liberaler.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Det kallas ”vinstbegränsning”. I praktiken är vi rädda att regeringen, som kallar sig feministisk, indirekt belägger många kvinnor med näringsförbud. Deras förslag hotar dessutom att göra människor arbetslösa och öka väntan på vård i en tid där sjukvården går på knäna.

Inom vård och omsorg ägs eller drivs nära fyra av fem företag av kvinnor. Det är dessa företag regeringens förslag drabbar. Klassiskt manliga vårdrelaterade företag som drivs med samma skattemedel, men med fokus på sjukhusfastigheter, läkemedel och journalsystem, får även fortsättningsvis göra vinst, trots att de slukar mer skattemedel.

Låt oss sammanfatta social­demokratisk välfärd:

■ Företag som bygger sjukhus får göra storvinst.
■ Företag som levererar röntgenutrustning, el och it får göra storvinst.
■ Företag som levererar mediciner och kompresser får göra storvinst.
■ Företag som tillverkar ambulanshelikoptrar får göra storvinst.
■ Företag som tvättar fönster eller sjukhusfiltar får göra storvinst.
■ Vård och omsorgsföretag som vårdar patienter ska ha ett vinsttak.

Vi ser med oro hur regeringen låter män tjäna egna pengar, men inte kvinnor.

Vård- och omsorgsföretagen är främst kvinnodrivna små­före­tag, de absolut flesta har färre än 20 anställda. Många drivs av engagerad vårdpersonal som själva arbetar i företaget, och det är inte ovanligt att lönen får vänta till årets slut då alla andra kostnader klarats av, för att sedan tas ut som del av vinsten.

För vinst behövs i ett företag. Utan möjlighet till vinst skulle byggföretag inte kunna bygga vårdcentraler, tvättföretag skulle tvätta annat än sjukhuskläder och restauranger skulle inte laga patient­mat – utan annan mat, som de kunde göra vinst på.

Liberalfeminism är att låta kvinnor vara starka, modiga och självständiga. Rädslan för vinster i välfärden driver i stället tusentals kvinnodrivna välfärdsföretag allt närmare stupet. De mot­arbetas, oavsett kvalitet och nöjda patienter och brukare. Vi ser med oro hur regeringen låter män tjäna egna pengar, men inte kvinnor.

Vi behöver fler, inte färre, som erbjuder god vård. Där borde fokus i välfärdsdebatten ligga. De verkliga hoten mot välfärden är det offentligas svarta hål av dålig arbetsgivarpolitik, vårdköer och usla upphandlingar, nu kombineras det med en blind jakt på ett vinstproblem som inte finns.

Smartare schemaläggning, minskad administration och annan klok effektivisering av välfärden skulle enligt en ESO-rapport kunna spara 30 miljarder varje år.

En rapport av McKinsey, E-hälsomyndigheten, Social­departementet och forskare visar att smart genomförd digitalisering ger bättre vård och kan spara 180 miljarder per år.

Ställ dessa siffror mot 4,5 miljarder per år i vinst för Sveriges alla företag inom vård och omsorg. Vad bör vara i fokus?

Sju av tio företagare i Sverige är män. Branchorganisationen ­Företagarnas beräkningar visar att det kommer att ta över 80 år innan det finns lika många kvinnliga som manliga företagare i Sverige.

Med regeringens jämställdhets­politik får vi vänta ännu längre.

LINA NORDQUIST, ANNA MANELL OCH THEA ANDERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev