Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regionen måste ta ett större ansvar”

Den politiska ledningen har presenterat sparkrav på akutsjukhusen som förra året orsakade massvarsel av vår egen vårdpersonal, skriver Robert Johansson (S) i en replik.

Publicerad: 6 november 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robert Johansson (S), biträdande oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Region Stockholm, med ansvar för personalpolitik.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Vi socialdemokrater välkomnar Tomas Erikssons (MP) debattinlägg i Dagens Medicin nr 41/20. Under förra mandatperioden, åren 2014 till 2018, hade Socialdemokraterna ett nära samarbete kring personalpolitiken med Miljöpartiet i opposition i dåvarande Stockholm läns landsting. Tillsammans presenterade vi en kompetensförsörjningsplan som på djupet tog tag i regionens stora personalproblem. 

Vi betonade behovet av bättre löner och löneutveckling, större värdering av utbildning, kompetens och erfarenhet, samt ett nytt synsätt på utformningen av arbetstidsmodeller och scheman utifrån behovet av återhämtning och människors livssituation.

Vår gemensamma S- och MP-regering har sedan förra mandatperioden gett Stockholmregionen miljontals kronor i satsningar inom Professionsmiljarden samt satsat stort på specialistutbildning för sjuksköterskor med bibehållen lön. Sammanlagt under förra året specialistutbildades 500 sjuksköterskor tack vare detta, men om regionen hade mött upp bättre hade de varit fler.

Region Stockholm är arbetsgivare åt cirka 45 000 medarbetare, merparten inom vården. Det kommer inte den politiska ledningen undan. Trots det konstaterar vi att det blågröna budgetförslaget för 2021 saknar skrivningar om det politiska ansvaret för personalens arbetsförhållanden.

I stället har den politiska ledningen de senaste åren gjort en organisationsförändring. Konsekvensen har blivit att ansvarsutkrävandet flyttat allt längre ut i verksamheten. Detta trots att ansvariga chefer inte fått större mandat. 

Man har även presenterat sparkrav på akutsjukhusen som förra året orsakade massvarsel av vår egen vårdpersonal. Den personal som stått i frontlinjen under vårens pandemi.

Vårdvalens massiva kostnadsökningar har gjort att sjuksköterskor – på goda grunder – hellre tar jobb på andra platser med högre löner och bättre arbetstider. Det behövs fler sjuksköterskor på våra akutsjukhus men då måste lönerna bli högre. Att däremot varsla de undersköterskor och läkare som räddat sjukhusen från total katastrof är knappast en lösning. Grundbemanningen är för låg och även om sjukhusens uppdrag har förändrats så har inte vårdtyngden minskat. 

Regionen är en lokal part i förhandlingarna med de fackliga organisationerna. Regionen kan ge mandat till verksamheter och kan prioritera personalpolitiska satsningar som höjda löner, bättre löneutveckling och hälsosamma arbetstider. 

Regionen har låtit kostnaderna för inhyrd personal skena till ofattbara 800 miljoner kronor förra året – att jämföra med 221 miljoner kronor 2011. Främst är det sjuksköterskor som aktivt väljer bort regionens arbetsgivare.

Detta är ett resultat av urusel personalpolitik. Det drabbar patienterna som väntar på akutmottagningar eller vårdas på överfulla vårdavdelningar.

Vi socialdemokrater är överens med Tomas Eriksson om behovet av ett samlat grepp om personalpolitiken inom vården. Men då måste också arbetsgivaren, alltså regionen själv, vara beredd att ta ett större ansvar. 

Robert Johansson (S), biträdande oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Region Stockholm, med ansvar för personalpolitik.

Replik på

”Sjuksköterskornas löner måste höjas”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev