Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regionerna har inte hängt med vad gäller arbetsvillkor”

Det finns ingen naturlag som säger att vården inte skulle kunna få ihop sin 24/7-verksamhet om man frångår styltiga scheman, skriver Bengt Wellermark, tidigare verksamhetsutvecklare.

Publicerad: 7 juli 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bengt Wellermark, tidigare kommunstrateg och verksamhetsutvecklare inom flera regioner.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BemanningsföretagToppnyheter

Socialdemokraterna gör nu i valrörelsen en stor sak av att vilja satsa mer på arbetsvillkoren i vården. I en intervju med socialminister Lena Hallengren (S) i Dagens Medicin den 22 juni kan man undra om det finns genomtänkta och tydliga strategier. Socialministern lyckas nämligen säga emot sig själv tämligen omgående. 

När hon får frågan om vad som är viktigast inom vården just nu säger Hallengren arbetsmiljön och arbetsvillkoren. Vidare nämner hon att det är orimligt att man kan få dubbel lön på ett bemanningsföretag. 

Läs mer: ”Kvalitet på vård kräver rimliga förutsättningar” 

I nästa fråga invänder reportern att många av dem som väljer bemanning säger att det handlar om att styra sitt schema och att inte behöva jobba varannan helg.

Då kovänder plötsligt ministern och svarar ”Men någon ska jobba varannan helg.” Punkt. Alltså finns det inte utrymme för flexibla scheman, som just bemanningsföretagen erbjuder.

Ett otydligt ledarskap från toppen medverkar självklart till att vården inte kommer någon vart i sitt utvecklingsarbete. Det finns ingen naturlag som säger att sjukvården inte skulle kunna få ihop sin 24/7-verksamhet, om man frångår styltiga scheman. Det förhåller sig precis tvärtom!  

Sedan lång tid är det uppenbart att regionerna inte har hängt med i utvecklingen vad det gäller att kunna erbjuda tidsenliga villkor för medarbetarna. Det handlar mer om arbetsmiljö än om pengar, men de ideologiska skygglapparna kan här misstänkas ta över logiken. Det är de privata aktörerna som är boven, enligt vad man kan uttolka av Hallengren. 

Bengt Wellermark, tidigare kommunstrateg och verksamhetsutvecklare inom flera regioner

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev