Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Regionerna och staten måste bekämpa vaccinationsmotståndet”

Vårdens medarbetare kan göra mycket för att upplysa patienter samt närstående om fördelar med vaccination. Men det räcker inte, skriver Gilbert Tribo (L).

Publicerad: 22 december 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Region Skåne

I en undersökning utförd av Dagens Nyheter/Ipsos i början av september sade 36 procent av de tillfrågade svenskarna att de antingen helt säkert inte, eller troligen inte, kommer att vaccinera sig mot covid-19 när ett vaccin finns tillgängligt. Detta är slående eftersom Sverige har en mycket hög vaccinationsgrad. Världshälsoorganisationen WHO inkluderade vaccinmotstånd i listan över ”Tio hot mot global hälsa” 2019. 

Varje år räddas mellan två och tre miljoner barn från att dö i vanliga sjukdomar tack vare vaccin.  Ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle enligt WHO:s beräkningar kunna förebyggas genom ökad täckning av de existerande vaccinationsprogrammen.

Många av de sjukdomar som för drygt hundra år sedan skördade tusentals offer har i dag mer eller mindre försvunnit från vårt land. Det kan vi tacka det allmänna vaccinationsprogrammet för, som infördes i Sverige på 1900-talet. 

Nu närmar vi oss ett vaccin för covid-19 och det är av yttersta vikt att så många som möjligt vaccinerar sig. Vaccinet är en avgörande förutsättning för att en gång för alla nå slutet av pandemin och förhoppningsvis återgå till ett normalläge. Men tyvärr är det inte så enkelt som vi tror. I ljuset av pandemin har vaccinmotståndet blivit tydligare, vilket är djupt bekymmersamt.  

WHO anger desinformation som ett starkt skäl till vaccinmotstånd. Med en ny sjukdom som cirkulerar i samhället i takt med att fler ställer sig skeptiska till vaccinering behöver vi göra mer för att bekämpa vaccinmotståndet.

Vaccineringen ska påbörjas i flera regioner från och med januari. Därför blir det ännu viktigare att vi motverkar vaccinmotstånd. Vårdens medarbetare kan göra mycket för att upplysa patienter samt närstående om fördelar med vaccination. Men det räcker inte. Därför behöver samtliga regioner och staten genomföra samordnade samt regelbundna informationskampanjer så att täckningsgraden för vaccin mot covid-19 blir så hög som möjligt!

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev