Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Rekonstruktion av mödomshinnan borde vara olagligt”

Det ligger på den styrande majoriteten i Region Stockholm att pressa regeringen hårdare i frågan om att lagstadga mot verksamheten, anser Catarina Wahlgren (V).

Publicerad: 9 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Catarina Wahlgren (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

Foto: David Lagerlöf


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Tidningen Ottar rapporterade 19 januari att Nab-kliniken, med verksamhet på Östermalm och i Täby i Region Stockholm, utför rekonstruktioner av mödomshinnan. Kliniken i sig har inga avtal med regionen men det betyder inte att det blågröna politiska styret kan avskriva sig allt ansvar. 

Att erbjuda återskapande av mödomshinnan är en del av hedersförtrycket och borde vara olagligt. Både Moderaterna och Liberalerna i Region Stockholm tar avstånd från verksamheten, det är bra, men det räcker inte med att bara fördöma. Det ligger på den styrande majoriteten i regionen, som både Moderaterna och Liberalerna är en del av, att pressa regeringen hårdare i frågan om att lagstadga mot verksamheten. Lösningen på sikt är inte att straffa enskilda läkare som utför ingreppen. Det är beklagligt att myten om mödomshinnan kvarstår och att kvinnor fortfarande lever under hedersförtryck, men lösningen är inte att fortsätta reproducera ovetenskap. Vi i Vänsterpartiet anser att läkaren som utför ingreppen bör bli av med sin läkarlegitimation. Vi anser också att Sveriges läkarförbund bör reagera starkt då läkarens agerande urholkar förtroendet för vården och läkare.

Det måste gå att lita på vården. Oavsett om den är privat eller drivs i egen regi. Ingen läkare ska kunna bedriva verksamhet och utföra ingrepp som inte har någon vetenskaplig grund och kalla det för vård. Unga kvinnor som lever under hedersrelaterade normer och krav betalar 15 500 kronor för att återskapa en del av kroppen som inte finns. Det är ofattbart att en klinik fått utföra dessa ingrepp utan att regionen har någon insyn. Kliniken går så långt som att erbjuda ”en liten blödning på bröllopsnatten”.

Bristande insyn i privata verksamheter är bara ett av många problem med privatisering av vården. Privata kliniker kan utge sig för att bedriva vård utan att det politiska styret har insyn i om vårdens riktlinjer för patientsäker vård efterföljs. Då återskapandet av mödomshinnan enbart är ett kosmetiskt ingrepp luras kvinnor att tro att de får patientsäker och vetenskaplig vård. Det är en oroväckande utveckling att patienter i dag inte kan skilja ovetenskapliga ingrepp så som skönhetsingrepp från den vanliga vården.

Om man söker sig till vården i Region Stockholm så ska vården bygga på vetenskap, inte på kvacksalveri som befäster hedersvåldsnormer. Det ligger i regionens intresse att invånarna kan lita på den vård som erbjuds inom regionens gränser.

Catarina Wahlgren (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev