torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik i cancerdebatt: ”Det krävs inte bara utbildning”

Först med fasta läkare som kan ge patienterna hög kontinuitet och tillgänglighet kommer vi att kunna förbättra tidigdiagnostiken av cancer, replikerar Sfam.

Publicerad: 8 oktober 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gösta Eliasson, facklig sekreterare i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.

Foto: Jesper Cederberg (genrebild)


Ämnen i artikeln:

SfamPrimärvård

 

Debattören Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer, har flera viktiga poänger i kritiken av primärvårdens förmåga att upptäcka tidig cancer. Att de olika delarna i sjukvården måste hänga ihop och att tiden mellan symtomdebut och cancerdiagnos borde vara kortare är också vår åsikt.

Men att börja utreda alla som söker för huvudvärk, yrsel, trötthet och andra vanliga symtom, eller att frikostigt remittera dem till slutenvården, skulle ofelbart leda till sämre vård för de verkligt sjuka. Det vore därför en gudagåva om vi kunde få ett blodprov eller ett digitalt larmsystem som kan ge oss ett säkert svar på frågan om cancer föreligger eller ej. Tyvärr finns det inte något sådant prov i dag, möjligen i en avlägsen framtid.

Läs mer: Vård- och omsorgsanalys: Primärvårdens resurser räcker inte för omställning till nära vård

Uppmärksamhet på att ett besvär kan visa sig vara cancer är en del av allmänläkarens vardag, liksom förmågan att ur ett brus av enkla och banala krämpor särskilja diskreta signaler som skvallrar om något allvarligt.

Debattören har alldeles rätt i att det krävs högre kompetens hos dem som möter oselekterade patienter. Men det krävs inte bara utbildning. Den viktigaste kompetensen i detta sammanhang är läkarens kännedom om patienten, något som ger möjlighet att följa denne över tid och att snabbt reagera när något förändras. 

Men just här ligger akilleshälen i svensk primärvård: allmänläkarna är så få att merparten vårdcentraler tvingas fylla vakanserna med tillfälliga vikarier. Först när Sverige har en robust organisation med fasta läkare som kan ge patienterna hög kontinuitet och tillgänglighet kommer vi att kunna förbättra tidigdiagnostiken av cancer och skapa trygghet.

Gösta Eliasson, facklig sekreterare, Svensk förening för allmänmedicin, Sfam

 

Repliker:

”En överdriven tro på nya metoder”

 

”Se till att de system som finns börjar användas”

 

”Höj kompetensen i primärvården om cancersymtom”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SfamPrimärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev