Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Rikssjukvården bör diskuteras

Publicerad: 23 februari 2010, 15:52

Rikssjukvård bör diskuteras

REPLIK Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm vill ha en diskussion om rikssjukvården.


I en debattartikel i Dagens Medicin nr 7/10 kritiserar regionpolitikerna Catharina Blixen-Finecke (m) och Martin Andreasson (fp) mitt och Rikssjukvårdsnämndens arbete. Ett par kommentarer är på sin plats.

Jag har aldrig ifrågasatt Rikssjukvårdsnämndens existens. Däremot har jag sagt att jag vill ha en diskussion om rikssjukvård med företrädare för sjukvårdshuvudmännen, Sveriges Kommuner och Landsting, professionen och socialdepartementet.

Det är dags att diskutera och utvärdera vad som har åstadkommits under de tre år Rikssjukvårdsnämnden har funnits, och hur arbetet ska kunna bedrivas ännu bättre i framtiden. En konferens kommer därför att anordnas i april.

Catharina Blixen-Finecke och Martin Andreasson ifrågasätter även bordläggningen i december av frågan om vilka sjukhus som ska få tillstånd att utföra hjärttransplantationer. Rikssjukvårdsnämnden beskrivs som oförmögen att fatta beslut.

Jag vill framhålla att det var första gången som nämnden bordlade ett ärende. Skälet var att alla ledamöter skulle få tid att noggrant gå igenom alla underlag. I onsdags, den 17 februari, behandlades frågan på nytt och nämnden beslutade då att ge Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus tillstånd att utföra hjärttransplantationer.

Jag delar inte uppfattningen att Rikssjukvårdsnämnden skulle ha svårt att besluta om vilka enheter som ska få bedriva rikssjukvård. Tvärtom – ledamöterna har genom åren visat att de kan fatta beslut som ofta är svåra och komplicerade.

Lars-Erik Holm
är generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden.

Relaterat material

Man kan inte ändra spelreglerna i halvtid

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev