Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Riskkapitalister har avslöjat ineffektiviteten

Publicerad: 6 december 2012, 08:41

Kritisera inte riskkapitalisterna som med sina vinster egentligen avslöjat en ineffektiv offentlig vård och omsorg, skriver Ulf Ljungblad.


Privata vinster inom välfärdssektorn har debatterats i medierna sedan den så kallade Carema-skandalen. Det har framkommit att det sannolikt finns lika stora problem i den offentliga vården och omsorgen, bland annat att personal utövat fysiskt våld mot dementa patienter.

Därefter har problemen lyfts fram med stora vinster som genererats i de risk­kapitalbolag som driver privata företag inom vård- och omsorgs­sektorn. Miljarder av skattebetalarnas pengar har flyttats till  skatteparadis  och därmed kunnat undkomma
svensk företagsbeskattning.

Politikerna har förfasat sig över dessa så kallade  övervinster .
Många har framfört åsikten att alla vinster borde återinvesteras och att vinster i vård och omsorg borde förbjudas. Varför man som entreprenör då skulle vara intresserad av att starta vård- och omsorgsföretag har inte de som tycker att vinster i välfärden är oetiskt kunnat förklara.

Upphandling av vård och omsorg görs för att effektivisera dessa och för att skapa ökad valfrihet för patienterna, inte för att skapa stora vinster i risk­kapitalbolagen.
Vem har då ansvar för att det har blivit så här? Jo, det har givetvis politikerna själva. Trots att vården och omsorgen blivit billigare än om landstingen och kommunerna drivit den, har riskkapitalbolagen lyckats skapa vinster i miljardklassen.

Vi vet inte vem som driver den kvalitetsmässigt bästa vården och omsorgen eftersom kontrakten är så dåligt utformade att nästan ingenting följs upp. Någon kvalitetsuppföljning av den egna verksamheten görs inte heller av landsting och kommuner. Så vi kan med säkerhet inte säga att de privata entreprenörerna tjänat pengar bara genom att erbjuda vårdtagarna en lägre kvalitet i vård och omsorg.

Inte heller Sveriges Kommuner och Landsting kan svära sig fria från hur det ser ut. Man hade kunnat ta fram förslag till kontrakt om hur kvaliteten skulle följas upp. Till skillnad från vad många politiker hävdar är det verkligen ingen garanti att kvaliteten i välfärden är bättre bara för att den är offentligt driven. Det finns alltför många bevis på motsatsen.

Och i debatten glömmer vi bort att det finns privata entreprenörer som driver en högklassig verksamhet med moderata vinster där vinsterna inte hamnar i  skatte-paradis . Så kritisera inte risk-kapitalisterna som genom att skapa dessa vinster egentligen avslöjat en ineffektiv offentlig vård och omsorg. Kritisera i stället politiker och tjänstemän som genom att teckna erbarmligt dåliga kontrakt inte värnat om patienterna och skattebetalarnas pengar.

Det som egentligen dessa vinster avslöjar är att det finns en stor ineffektivitet i den offentliga vård- och omsorgssektorn. En ytterligare privatisering skulle sannolikt skapa ett effektivare utnyttjande av skattemedel och kanske en bättre vård och omsorg.

Jag efterlyser en fristående granskning värd namnet av kvaliteten i vård och omsorg. En granskning av både den privata och den offentliga vården. Detta för att vårdtagarna och deras anhöriga ska kunna känna sig trygga. För det gör inte alla i dag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev