Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Riv vårdens barriärer mot oss seriösa leverantörer”

Publicerad: 24 november 2016, 06:00

Tomas Kramar, vd Siemens Healthcare AB.

Oj, så många miljarder sjukvården skulle kunna spara om man arbetade tillsammans med oss leverantörer, skriver Tomas Kramar, vd Siemens Healthcare AB.


Trenden på vår svenska sjukvårdsmarknad är tydlig. På alla håll inom såväl sjukvården som hos oss leverantörer hör man högljudda rop: ”riv stuprör”, ”samarbeta”, ”bygg partnerskapsallianser”.

Vi vill samarbeta med varand­ra och alla parter, på kors och på tvärs. Vilket naturligtvis är en bra tanke, men ack så svårt att genomföra. Varför?

Låt oss först försöka förstå varför dessa slagord hörs allt oftare i dag. Inom dagens svenska sjukvård finns nya identifierade sjukdomar. En nyfunnen sådan har fått dia­gnosen ”Den svenska sjukan”. Symtomen på den nya sjukan är att vi i Sverige är väldigt duktiga, kanske till och med världsbäst, inom våra respektive stuprör – till exempel på områden som kardiologi, urologi, kirurgi och klinisk kemi – sam­tidigt som ett samförstånds­samarbete dessa emellan brister.

En annan sjukdom är en som går under namnet ”Landstingssjukan”. Den yttrar sig genom repetitiva upprepanden av frasen ”kan själv”. Konsekvensen av detta förhållningssätt är att processer blir dyrare och tar längre tid att genomföra. Denna åkomma är dessutom tyvärr recidiv – man upprepar misstagen.

Vi leverantörer försöker uppfinna relevanta behandlingsmetoder för dessa åkommor. Vi transformerar oss nu från att enbart ha varit leverantörer av produkter såsom magnetkameror, dator­tomo­grafi, röntgen, ultraljud och laboratorieutrustning med till­hörande teknisk service, till att även erbjuda nya tjänster som hjälper till att bota sjukvårdens tillkortakommanden.

Det kan handla om produktrelaterade tjänster, som hjälp att öka produktiviteten per till exempel MR-enhet, och det kan handla om icke produktrelaterade tjänster, som till exempel hjälp att minska vårdköer, eller hjälp med en förändringsprocess. Vi försöker med andra ord att bota sjukvårdens sjukdomar så att sjukvården kan fokusera på sitt främsta syfte, nämligen patienten.

Vi har samlat på oss en gedigen databas över alla slags misstag som kan göras, totalt onödiga att upprepa.

När jag reser riket runt, och ibland är med på olika invigningar av nya operationssalar eller laboratorier som just är färdigbyggda, så blir jag förvånad varje gång när jag under dessa högtidliga stunder redan hör planer för ombyggnation av det som just är färdigbyggt. Oj, så många miljarder sjukvården skulle kunna spara om man arbetade tillsammans med oss leverantörer för att undvika detta. Vi har samlat på oss en gedigen databas över alla slags misstag som kan göras, totalt onödiga att återigen upprepa.

Vilka barriärer är det då som gör samarbeten på tvären så svåra? En barriär är en konservativ syn hos vissa landsting på oss leverantörer där vi uppfattas som privata penningtörstande försäljningsorganisationer med toppade vinster som yttersta mål. Jag vill slå hål på denna myt om oss seriösa leverantörer, som jag ändå vågar kalla oss.

Vi leverantörer har högt satta ambitioner där högsta mål är att göra sjukvåden optimalt rustad för patienterna. Självklart har vi även finansiella mål: Dessa ska bland annat skapa förutsättningar för nya innovationer och betala löner till våra anställda. Men dessa mål skiljer sig på inget vis från de budget- och resultatmål som man har inom den statliga eller privata sjukvården.

Självfallet kan inte leverantörs­sidan avhjälpa alla problem med dagens sjukvård, men vi kan hjälpa till att lösa många.

Även vi leverantörer måste ändra vårt tänk. Vi ska inte bara vara strikt produktorienterade, utan även tillhandahålla konsultativa immateriella tjänster. Det krävs ett paradigmskifte i våra organisationer för att möjliggöra att vi över huvud taget ska kunna tänka mer som konsultföretagen och börja erbjuda de tjänster som så väl behövs inom sjukvården.

Med ett mer klokt och intensifierat samarbete mellan sjukvården och oss leverantörer, mellan leverantörer och duktiga konsultföretag och oss leverantörer sins­emellan kan vi undanröja många problem inom sjukvården och därmed möjliggöra bättre resultat för patienter till en lägre kostnad för oss skattebetalare.

Trots att det låter svårt, så låt oss försöka. Riv inte bara pyramider utan även barriärerna. Jag bjuder upp till en tango, är du med?

TOMAS KRAMAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev