fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Rökning tar 12 000 liv per år – är det lagom?”

Publicerad: 8 april 2014, 04:30

Foto: Thinkstock

Det finns några enkla åtgärder som Sverige snabbt kan göra mot rökning, skriver Birgitta Rydberg och Anna Starbrink, båda FP.


Sverige var länge framstående i kampen mot rökning. Så är det inte längre. Nu verkar man på ansvarig nivå låta ohälsan tiga still. För ohälsa handlar det om: 100 000 människor årligen insjuknar till följd av rökning, och varje år dör 12 000 svenskar i förtid. Det är dubbelt så många som man trodde tidigare och över 40 gånger fler än de som dör i trafiken.

Vi har sedan länge målet om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Detsamma borde gälla rökning. Det betyder ett mål att ingen börjar röka – och då krävs mer handlingskraft än svenska regeringar, oavsett partifärg, har visat på senare år.

Om vi inte agerar själva mot rökningen kommer Sverige dessutom snart att tvingas till handling: EU:s nya tobaksdirektiv, som trädde i kraft i mars, ställer betydligt mer uppfordrande krav än hittills. Och om inte hälsoaspekterna och EU-kraven räcker, borde väl ekonomin övertyga både Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S): Samhällskostnaderna för rökning har beräknats till cirka 30 miljarder kronor per år. Det är betydligt mer än vad en finansminister kan dra in på tobaksskatten.

Allra viktigast är att förebygga att unga över huvud taget börjar röka. Den som rökdebuterar i unga år är ofta fast för hela livet, vilket också är vad tobaksföretagen räknar med. Har man å andra sidan tagit sig igenom tonåren utan att börja röka, klarar man sig sannolikt resten av livet.

Det finns några enkla åtgärder som Sverige snabbt kan göra – med eller utan kraven från EU:

■ Inför neutrala tobaksförpackningar. Livsfarliga produkter borde åtminstone inte tillåtas säljas i glättiga, färgglada paket. Tobaksföretagens varumärkesvård väger lätt jämfört med ungas hälsa. Butiker, serveringar och föreningar borde också tänka över hur de lånar sig till tobaksföretagens ogenerade sätt att skapa goodwill för sina livsfarliga produkter genom att snylta på positiva sammanhang, då cigarettmärken tillåts exponeras till exempel i sponsrade TV-apparater eller på färgglada parasoll.
■ Öka varningstexternas storlek och inför avskräckande bilder. Verklighetstrogna bilder på skadade tänder och lungor är inget annat än saklig konsumentupplysning.
■ Sluta exponera tobak i butikerna. Cigaretter och andra tobaksvaror borde inte vara några lockvaror. Dölj dem i butikerna, så att framför allt unga inte lockas köpa, och för att underlätta för dem som försöker sluta. Allra helst borde svenska butiker följa efter amerikanska CVS exempel och helt avstå från att sälja cigaretter.

Utöka hjälp till rökstopp. Nikotinersättning, sluta röka-grupper och beteendeterapi – gärna via telefon – bör alltid vara enkelt tillgängligt för rökare som vill sluta.

Utöka de rökfria miljöerna. Diskussionens vågor gick höga inför att restaurangerna skulle bli rökfria – men när åtgärden väl var genomförd accepterades den snabbt och uppskattas nu av de allra flesta. Det finns många anledningar att vilja slippa tobaksrök, som passiv rökning, lukt eller allergier. Rökfria miljöer är något som med fördel kan införas på frivillig väg av olika näringsidkare, föreningslivet och andra aktörer. Landsting och kommuner bör gå i bräschen – till att börja med borde rökning och tobaksvaror omedelbart kunna stoppas på alla svenska sjukhus. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som ska göra hela sitt sjukhusområde rökfritt, är en förebild. I vårt landsting är det hög tid att fullt ut leva upp till vårt handlingsprogram för hälsas krav på ett rökfritt landsting. Väntsalar och perronger i kollektivtrafiken är andra självklara rökfria miljöer.

Vi vill inte förbjuda rökning – det vore helt enkelt inte realistiskt. Med tanke på rökningens långa historia och starka beroendeframkallande effekter kommer en del rökare att fortsätta röka. Men vad som är både realistiskt och anständigt, inför 12 000 dödsoffer och 30 miljarder kronor i samhällskostnader varje år, är att sätta upp ett tydligt mål: Om tio år borde ingen i Sverige börja röka. Och alla som vill sluta borde få all tänkbar hjälp att göra det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev