Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”S angriper valfriheten i svensk sjukvård”

Publicerad: 28 oktober 2014, 06:00

Det är tunt med förslag om hur sjukvården ska förbättras, enligt moderaten Tomas Högström.


Den nya statsministern Stefan Löfven (S) tog inte lång tid på sig för att i sin regeringsförklaring angripa det fria vårdvalet. En av Alliansens viktigaste reformer som gett Sverige 200 fler vårdcentraler. Medborgarna har fått ökade valmöjligheter och makten har flyttats från landstingspolitiker till patienter. Vårdpersonalen har fått fler arbetsgivare att välja mellan. Framför allt har det gett möjligheter för kvinnor att starta eget. Detta tycker uppenbarligen Socialdemokraterna inte om.

Förutom att vilja sätta stopp för vårdval och möjligheten att göra vinst, är det tunt med förslag för hur man vill förbättra sjukvården från den nya regeringens sida. Ingen­ting konkret om vårdköer eller personalens arbetsvillkor har man hittills presenterat.

Jag vill därför ställa tre frågor till den nya sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S):

1 Ska vi återgå till en modell där vårdpersonal endast har en arbetsgivare att välja på, nämligen landstinget? Varför vill du annars försvåra för möjligheterna att starta eget inom vården?

2 Socialdemokraterna har gjort upp med Vänsterpartiet om att sätta stopp för vinster inom sjukvården. Innebär detta att exempelvis Mitt Hjärta inte längre kommer att få driva Bergslagssjukhuset? Kommer Fagerstaborna snart att stå utan sjukhus?

3 Vad kommer att hända med kömiljarden, som Alliansen skapade för att korta vårdköerna? Hittills har du inte gett något besked.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev