Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S-erbjudande inte seriöst

Publicerad: 2 juli 2012, 04:00

REPLIK Erbjudandet om att ”göra upp brett” från S känns knappast seriöst, skriver sjukvårdlandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).


Under sina drygt fyra år har Vårdval Stockholm inneburit en smärre revolution för jämlik vård i Stockholms län. För första gången görs lika många, om inte fler, läkarbesök i områden med lägre inkomster. Förr har det alltid gjorts flest besök i stadsdelar och kommuner med högre inkomster. Detta behöver uppenbarligen upprepas eftersom S-företrädare notoriskt fortsätter att bortse från både detta och från de utvärderingar som faktiskt har gjorts av Karolinska institutet. Påståendena om fler korta besök och att ”lätta” patienter premieras upprepas ofta, trots att man inte kan se någon diagnosglidning och trots att det till största delen är nytillkomna patienter som ligger bakom besöksökningen. Dessa goda resultat har uppnåtts genom en hög andel rörlig ersättning, för att ge betalt när vårdgivarna verkligen ger vård.

Vi har under åren utvecklat vårdvalet för husläkarverksamheten och justerat olika parametrar för att bland annat göra ersättningsmodellen ännu mer jämlik och stärka de hälsofrämjande inslagen. Samtidigt har vi förberett nästa generation av vårdvalet, som ännu mer ska utgå från varje patients behov. Att utforma något sådant, som passar Stockholms län, är inte gjort i en handvändning. Att som S-kritikerna i flera år velat göra, luftlandsätta ett icke Stockholmsanpassat system, är knappast trovärdigt eller praktiskt genomförbart, utan svåra konsekvenser för vården och patienterna.

Vi ska fortsätta utveckla vårdvalet. Att återgå till höga fasta ersättningar – i princip gamla tiders anslagsfördelning och centralstyrning – är inte aktuellt för oss. Ett erbjudande om att ”göra upp brett” från Socialdemokrater som fortsätter svartmåla Vårdvalet, och bara de får exakt som de vill, känns knappast seriöst. Vi undrar naturligtvis om intresset för en blocköverskridande överenskommelse är allvarligt menad, när Socialdemokraterna veckan innan sin debattartikel i en fullmäktigemotion låst fast sin position i ett stort antal punkter som de vet att allianspartierna inte kan ställa sig bakom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev