torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

Det vore klädsamt om Talla Alkurdi (S) och hennes kollegor kunde stå för den egna budgetens konsekvenser inom sjukvården, skriver Charlotte Broberg (M) i en replik.

Publicerad: 10 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Broberg (M), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmModeraternaSocialdemokraterna

Det är glädjande att Talla Alkurdi (S) ger sig in i debatten om sjukvården. Jag skulle dock önska att hon vore ärlig och inte förde väljare, patienter och vårdens medarbetare bakom ljuset.

För det första är det inte finansminister Elisabeth Svantesson (M) som väljer att driva Region Stockholm med miljardunderskott, utan det är Talla Alkurdis eget vänsterstyre. Det vore klädsamt om hon och hennes kollegor kunde stå för den egna budgetens konsekvenser inom sjukvården, i stället för att skylla ifrån sig. 

Läs mer: ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal” 

Det är också anmärkningsvärt att Socialdemokraterna far med osanning om att vi skulle siffertrixa. Moderaterna har tagit fram budgetar i balans och i enlighet med lagen i 16 år. Det gör vi även ett 17:e år och vi kommer att fortsätta göra det även i framtiden.

För det andra har Moderaterna under de senaste 16 åren fördubblat hälso- och sjukvårdsbudgeten från 35 miljarder kronor till över 70 miljarder kronor. Vi har samtidigt sett till att de vårdanställda har fått fler kollegor och att vårdköerna har kapats till de kortaste i landet. 

I Uppdrag Gransknings kartläggning av sjukvården i Sverige placerade sig Region Stockholm i topp. Akutsjukhusens totala intäkter har ökat den senaste mandatperioden med närmare 25 procent. Hur Alkurdi och hennes kollegor kan hävda att detta är en underfinansiering är svårt att förstå. 

För det tredje hävdar Alkurdi att vänsterstyret satsar mer på sjukvården än vad vi gör, vilket inte stämmer. I Moderaternas budgetförslag sker prioriteringar som möjliggör en satsning om 600 miljoner kronor mer jämfört med vänsterstyrets budget. När vänsterstyret skär ner på vård och vårdval, väljer vi moderater att skära ned på administration och bidragspolitik för att säkra nödvändiga resurser till sjukvården.

Det är hög tid att Alkurdi och hennes kollegor i vänsterstyret börjar ta ansvar för den egna politiken. Sjukvården i Stockholm står inför en tuff framtid med miljardunderskott, tyngre arbetsbelastning och längre vårdköer. Vårdpersonalen, väljarna och patienterna förtjänar att veta vad det politiska styret konkret avser göra för att förbättra situationen. 

Charlotte Broberg (M), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev