Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så byggs det parallella sjukvårdssystemet”

Publicerad: 18 juni 2020, 05:00

Foto: Robert Kneschke/Mostphotos

En stor del av Sveriges vårdgivare och specialistläkare är integrerade i den plattform som samordnar brottet mot Hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer, skriver forskaren John Lapidus.


680 000 svenskar med privat sjukvårdsförsäkring får snabbt tillträde till vårdgivare där andra väntar länge på sin tur. Men hur gör försäkringsbolagen rent praktiskt för att, i strid med rådande lagstiftning om vård på lika villkor, skapa förtur åt sina kunder på fler än tusen kliniker runt om i Sverige?

Svaret är Boka Doktorn. Samtidigt som den allmänna vården blir allt mer fragmenterad så bygger den privata välfärdsindustrin en effektiv plattform för journalhantering, fakturering och tidsbokning av ett ständigt ökande antal försäkringskunder.

Boka Doktorns uppgift är att samordna flödet mellan försäkringsbolag och privata vårdgivare. Boka Doktorn har ”140 000 lediga vårdtider” åt försäkringsbolagen, enligt bolagets hemsida.I samma ögonblick som försäkringsbolaget bokar en av dessa öronmärkta tider så meddelas vårdgivare och försäkringskund om det förestående vårdmötet.

Hos Boka Doktorn kan försäkringsbolagen söka bland ”1063 kliniker och över 6893 specialisters lediga tider”. Det innebär att en stor del av Sveriges vårdgivare och specialistläkare är integrerade i den plattform som samordnar brottet mot Hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer.

Försäkringsbolagen kräver att de privata vårdgivarna ansluter sig till Boka Doktorn. När Länsförsäkringar annonserar efter nya vårdgivare vill de veta dels om vårdgivaren har flera mottagningar att erbjuda, dels om ”ni är med i Boka Doktorn då det är ett krav vi har på våra vårdgivare”.

Boka Doktorn erbjuder plattformsutbildningar med tillhörande certifieringar. Steg tre är en heldagskurs för att bli så kallad superuser. På sin Facebooksida nämner Boka Doktorn att man nyligen hade ”8 st fantastiska deltagare från GHP som nu är certifierade superusers inom sina organisationer”.

GHP finns även med bland Boka Doktorns referenskunder. Här återfinns fler privata vårdgivare som Capio, Praktikertjänst och Aleris, samt banker och försäkringsbolag som Skandia, SEB, Länsförsäkringar, If och Folksam.

År 2015 togs 90 procent av aktierna i Boka Doktorn över av CAB Group AB, som ägs av fyra försäkringsbolag: If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar. I årsredovisningen framgår att Boka Doktorn har ökat sin omsättning markant till följd av ”ökade marknadsandelar och utökat produktutbud”.

Boka Doktorn går från klarhet till klarhet. Appen blir allt mer sofistikerad och på företagets hemsida nämns regelbundna möten med referensgrupper bestående av försäkringsbolag och privata vårdgivare, detta för att ”diskutera branschen, behov och därmed vidareutveckling av Boka Doktorns plattform”.

Mötena med referensgrupperna anordnas enligt hemsidan ”För att dit vi ska, ska vi tillsammans”. Men Boka Doktorns verksamhet är raka motsatsen till denna käcka slogan. Det är en verksamhet som konsoliderar ett system där stora grupper av befolkningen, i synnerhet gamla, sjuka och fattiga, exkluderas. Det är en verksamhet som finslipar ett parallellt system som ger förtur åt vissa framför andra.

Behovet av ett samordnat, offentligt sjukvårdssystem är större än någonsin. Men det allmänna har ingen som strider för sin sak på samma sätt som privata vårdgivare, försäkringsbolag och deras allierade – Svensk Försäkring, Vårdföretagarna, Svenskt Näringsliv, Almega med flera – har resurser att göra.

Det går fort nu. Det parallella systemet drar till sig allt fler samhällsaktörer, däribland tjänstemannafacken TCO och Saco som numera säljer sig till detta spektakel. Det offentliga och före detta gemensamma systemet har förvisso Hälso- och sjukvårdslagen på sin sida, men den är det ingen som bryr sig om längre.

JOHN LAPIDUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev