Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så kan äldres lidande minska”

Publicerad: 9 juli 2019, 05:00

Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF och Anders Torell, vd för Kronans Apotek.

Foto: Tomas Södergren & Kronans Apotek

Genom tre enkla åtgärder skulle vi kunna minska den felaktiga läkemedelsanvändningen, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF och Anders Torell, vd för Kronans Apotek.


Felaktig läkemedelsanvändning är en av de vanligaste orsakerna till att patienter skadas i vården, varav de flesta är äldre. Studien Fatal drug poisonings in a Swedish general population visade också att nästan 3 000 personer dör av felaktig läkemedelsanvändning varje år i Sverige. Det är tio gånger fler än som dör i trafiken. Även de flesta av dessa personer är äldre.

Förutom alla patienter som far illa drabbar detta även samhället ekonomiskt. Nationella läkemedelsstrategin, NLS, har uppskattat kostnaderna för felaktig läkemedelsanvändning till mellan 10 och 20 miljarder kronor årligen. Det är ett kostsamt lidande som skulle kunna undvikas.

En stor bov i dramat är dagens system för läkemedelsutbyten: periodens varor – generiskt utbytbara läkemedel med lägst pris som apoteken erbjuder kunder när de byter ut läkemedel. Periodens varor bestäms av Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, och sker när ett patent gått ut och det finns motsvarande alternativ tillgängliga. Apoteken är då skyldiga att erbjuda det billigare läkemedlet. Visserligen kan man välja bort det billigare generiska läkemedlet men högkostnadsskyddet ger inte rabatt för merkostnaden.

Läkemedelsutbyten skapar en hel del förvirring för äldre personer.

Läkemedelsutbyten skapar en hel del förvirring för äldre personer. Hela 45 procent upplever problem när deras läkemedel byts ut, enligt en färsk Sifo-undersökning som Kronans Apotek låtit göra. Det är också betydligt fler kvinnor (48 procent) än män (41 procent) som upplever detta som ett problem. Det som förvirrar mest är att de nya läkemedlen och förpackningarna ser annorlunda ut till både form och storlek. Många äldre tycker också att det är lätt att förväxla de olika förpackningarna och läkemedlen med varandra.

För att komma tillrätta med problemet tycker vi, i likhet med Läkarförbundet, att det bör bli enklare för patienter att ta sina läkemedel på rätt sätt.

Vi föreslår följande tre konkreta åtgärder:

• Färre läkemedelsbyten. Förskrivarna bör skriva ut det billigaste läkemedlet direkt. Det innebär i praktiken att de behöver ha tillgång till elektroniskt förskrivarstöd med aktuella prisuppgifter. Patienten borde också ha rätt att få samma produkt under receptets hela giltighetstid, förutsatt att det billigaste läkemedlet har expedierats vid första uttaget.

• Förbättrad märkning och information. Det generiska namnet (namnet på den aktiva substansen) bör anges på receptet för de läkemedel som kan komma att bytas ut på apoteket. Läkemedelsförpackningar, bipacksedlar och apotekens etiketter borde också ha tydligare märkning med det generiska namnet. Likaså borde Läkemedelskommittéernas rekommendationslistor grundas på de generiska namnen, där så är lämpligt.

• Pristak på generika. Om man håller sig under maxbeloppet får apoteken själva välja vilket generiskt läkemedel som ska expedieras. På så sätt kan apoteken minska antalet byten.

EVA ERIKSSON, ANDERS TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev