Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så kan apoteken rädda satsningen på den nationella läkemedelslistan”

Publicerad: 29 maj 2020, 05:00

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Farmaceuterna kan skapa en läkemedelslista genom att utgå från de recept som skickas in från vården, föreslår Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening.


I nästa vecka skulle det stora och kostsamma projektet Nationella läkemedelslistan, NLL, införas. Förberedandet av projektet har gått trögt och i mitten av maj beslutade riksdagen att skjuta upp projektet med hänvisning till den belastning på sjukvården som covid-19 innebär. Men sjukvården är enbart den ena sidan av den nationella läkemedelslistan. På den andra sidan är apoteken redo att införa apotekens läkemedelslista.

Det viktigaste syftet med nationella läkemedelslistan var att se till att patienten hade en uppdaterad lista utan flera recept för samma sak, där läkemedel inte krockar med varandra, där inaktuella och felaktiga recept tas bort och där det inte saknas recept på viktiga läkemedel. En lista som var gemensam för patient, apotek och läkare. På så vis skulle dagens felaktiga läkemedelsanvändning förbättras avsevärt.

NLL har redan kostat stora summor i utvecklingskostnader och kommer även i fortsättningen att vara ett dyrt system utan att det nödvändigtvis blir bättre för patienterna inom en överskådlig framtid. Men det finns en möjlighet att nå stor nytta snabbare och där en stor del av investeringarna kan utnyttjas. Den lösningen bygger på apoteken och farmaceuterna. Apoteken är redan nu redo att införa apotekens läkemedelslista.

Farmaceuterna kan skapa en läkemedelslista genom att utgå från de recept som skickas in från vården. Endast aktuella recept läggs in i listan, dubbletter och felaktiga recept kan tas bort och för ett nytt recept på ett befintligt läkemedel förlängs giltighetstiden för det läkemedlet i listan.

Om en läkare förskriver en ny dosering eller styrka så kan farmaceuten byta ut det tidigare läkemedlet på listan mot det nya. Farmaceuten kan även ta bort inaktuella läkemedel från apotekslistan och säkerställa att patienten vet att hen inte längre ska använda läkemedlet.

Vården kan fortsätta att skicka recept som vanligt utan större utveckling av journalsystemen. Förskrivarna bör få tillgång till den skapade apotekslistan eftersom detta skapar bättre och säkrare information att utgå ifrån i mötet med patienten. På sikt kan apotekens läkemedelslista integreras i vårdens system såsom tanken var med NLL men det är ingen förutsättning för att listan ska börja användas.

Vi är experter på att hantera recept och läkemedel och har redan i dag gemensamma processer och likartade rutiner. Det underlättar för oss att skapa gemensamma arbetssätt över hela landet. Vi finns närmast patienten i deras läkemedelsanvändning och vi kan lättare fånga upp behoven som finns.  Med denna lista kommer nyttan för patienten att uppstå snabbare, och mer genomgående för samtliga patienter med läkemedelsbehandling, än vad införandet av NLL skulle ge. Bättre läkemedelsbehandling ger stora vinster för samhället. Givetvis ska apoteken ersättas för det arbete man gör för att skapa listan. Det gör att ersättningen till apoteken blir mer kopplad till det arbete man utför i stället för priset på och antalet av de produkter som säljs.

Genom att farmaceuten på listan kan se vilka läkemedel som används, när de lades in på listan (inte när receptet skrevs ut) och hur behandlingen utvecklats över tid kan mer anpassat stöd tas fram beroende på läkemedel och var i sin behandling patienten befinner sig. Systemet borde också bli billigare då det i huvudsak är apoteken som kommer att använda det. Vår föreslagna lösning skulle då ge större nytta till en lägre kostnad vilket gynnar både patienterna och samhället.

FREDRIK BOSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev