Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så varför säger Moderaterna nej till våra satsningar?”

Publicerad: 23 november 2015, 09:00

Vi har lösningar som håller över tid och som stärker välfärden, skriver sjukvårdsministern.


Det är glädjande att Cecilia Widegren och Moderaterna engagerar sig i hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. För regeringen har det varit en viktig fråga sedan vi tillträdde, och för Socialdemokraterna sedan långt innan det.

Men om Cecilia Widegren för en stund lämnar propositionslistan för den närmaste tiden och ser på sjukvårdens struktur så kan vi snabbt konstatera att staten inte är den som operativt driver verksamheten eller är arbetsgivare. Det är landstingen och regionerna som är huvudmän – i vissa delar även kommunerna – och arbetsgivare är även en mängd privata vårdgivare. Till detta ska läggas ett stort antal andra aktörer i form av myndigheter, lärosäten, fackförbund, professionsorganisationer, patientorganisationer och andra relevanta aktörer.

Med den bilden för ögonen ser man snabbt att även om staten har en viktig roll kan inte staten själv lösa problemen som finns. Det krävs samverkan och dialog, vilket är precis vad regeringen och jag som ansvarig minister nu genomför. Under den tidigare regeringen fanns varken samverkan eller handlingskraft på detta område.

Parallellt med detta gör vi en mängd satsningar, som Cecilia Widegren och Moderaterna till stora delar säger nej till. Främst är professionsmiljarden, som inte finns med i deras budget. Moderaterna säger också nej till den extra miljard regeringen vill satsa 2016 för att stärka landstingens ekonomiska situation – och därmed även förmågan att klara kompetensförsörjningen. Dessutom är den moderata satsningen på validering av utländska sjukvårdslegitimationer markant lägre än regeringens.

Regeringen ökar också antalet platser på sjuksköterske- specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna. Vi kommer också när så behövs lägga strategiska myndighetsuppdrag kopplat till det pågående arbetet, likt de om SK-kurserna som refererades i en tidigare debattartikel av mig och Helen Hellmark Knutsson.

Under den tidigare regeringen fanns varken samverkan eller handlingskraft på detta område.

Sammantaget är detta en strategi för att, ihop med bland annat landsting och regioner, hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem. Lösningar på problem som håller över tid och som stärker välfärden och därmed Sverige.

Det kommer bära betydligt längre än symboliska, ensidiga planer i moderata skuggbudgetar som inte åtföljs av konkreta satsningar.

Relaterat material

”Smit inte undan ansvaret, ministern!”

”Nu tar vi ett samlat grepp om kompetensförsörjningen”

GABRIEL WIKSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev