Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Säkra fler röntgensjuksköterskor”

Röntgensjuksköterskorna arbetar under hård press på grund av coronapandemin och vårdskulden, skriver debattörer från Vårdförbundet.

Publicerad: 6 november 2020, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Madelene Meramveliotaki, legitimerad röntgensjuksköterska, förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet. Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Foto: Dan Lepp


Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Inför internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor 8 november lyfter Vårdförbundet att fler behövs till yrket i 17 av 21 regioner, både för att klara den ordinarie vården och för att beta av vårdskulden från coronapandemin.

För att åtgärda bristen på röntgensjuksköterskor behövs goda arbetsvillkor för att göra yrket mer attraktivt och en nationellt reglerad specialistutbildning, men också att yrkesgruppens kompetens används mer inom innovation och teknikutveckling. 

Årligen görs miljontals röntgenundersökningar i Sverige och de är en central del av en fungerande vårdkedja. Som röntgensjuksköterska är man ansvarig för patient- och personalstrålskyddet och genomför radiologiska undersökningar som ligger till grund för korrekta diagnoser och behandlingar.

Medicinteknikutvecklingen inom vården går fort och inom radiologin har den nya tekniken förbättrat både bild- och funktionsdiagnostiken, något som använts flitigt som diagnosunderlag och vägledning vid exempelvis behandling av svårt sjuka covidpatienter. En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att den kollektiva stråldosen till befolkningen ökade med cirka 30 procent mellan 2005 och 2018 och för att minimera riskerna med strålning krävs rätt kompetens. Detta ställer nya krav på strålsäkerhet och optimering av undersökningsmetoder, men också på kunskaper inom personcentrad, individanpassad undersökning och omvårdnad ¬– något som röntgensjuksköterskorna besitter.

Behovet av avancerade radiologiska undersökningar ökade redan före pandemin och bristen på röntgensjuksköterskor var ett faktum redan då. Nu har coronakrisen skapat en vårdskuld där försenade röntgenundersökningar leder till konsekvenser för patienterna, som får vänta på diagnoser och behandlingar och därmed riskerar irreversibla skador. För att komma tillrätta med situationen föreslår Vårdförbundet:

Säkra fler röntgensjuksköterskor: Bristen var ett faktum redan före pandemin. 17 av 21 regioner uppger i Socialstyrelsens enkät att det råder brist på röntgensjuksköterskor och Arbetsförmedlingen bedömer att bristen kommer att bestå på sikt. Bristen kommer att förvärras om ingenting görs, då 47 procent av de sysselsatta i yrket är över 55 år och snart går i pension. 

Inför en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser utvecklas. Legitimerade röntgensjuksköterskor måste få möjlighet att specialisera sig som en tydlig del av en klinisk karriär och kopplat till löneutveckling och ansvar.

Goda och säkra villkor: Röntgensjuksköterskorna arbetar under hård press på grund av coronapandemin och vårdskulden, men tampas också med otillräcklig löneutveckling. Arbetsgivarna, i form av regioner och privata vårdföretag, måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket. 

Driva digitalisering och teknikveckling: Yrkesgruppen har unik kompetens om avancerad medicinsk teknik och digitalisering, och om hur det kan gynna både den nära vården och den högspecialiserade vården. Här är mobila röntgenenheter ett bra exempel. Vi vill ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, så att vi kan bidra till att vården moderniseras och flyttar närmare individen. 

Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke och vi kan och vill bidra till att beta av vårdskulden och till morgondagens moderna, nära och personcentrerade vård. Med våra förslag kommer det arbetet att gå bättre och patienterna slippa vänta!

Madelene Meramveliotaki, legitimerad röntgensjuksköterska, förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev