Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Samla kommittéernas arbete i en instans”

Publicerad: 20 september 2018, 05:00

Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Foto: Luca Mara

Det arbete läkemedelskommittéerna gör är viktigt, men det bör överföras till en enda nationell instans, skriver landstingsrådet Ella Bohlin (KD) i en debattreplik.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är glädjande att frågan om läkemedelskommittéernas vara eller inte vara väcker ett sådant engagemang från företrädare för kommittéerna. Såväl Maria Palmetun Ekbäck (DM nr 35/18) som Eva Andersén Karlsson och Lars L Gustafsson (DM nr 36/18) fastslår i sina svar att det arbete läke­medelskommittéerna gör är viktigt.

Det håller jag helt med om. Kloka listan är ett exempel på kommittéernas goda arbete. Som jag också fastslog i mitt inlägg vill jag inte att det arbete kommittéerna i dag gör tanklöst avslutas. Kommittéernas insatser bör ­i stället överföras till en enda nationell instans. Det är en ståndpunkt som jag delar med flertalet utredare, samordnare och sakkunniga.

Jag vill inte att det arbete kommittéerna i dag gör tanklöst avslutas.

Vinsten med att samla det arbete som i dag görs av 21 separata landstings kommittéer till en instans är en mer effektiv kunskapsstyrning. Utredaren Stefan Carlssons analys är särskilt talande: ”Det stora antalet myndigheter bidrar till att kunskapsstödet till sektorn är splittrat och otydligt” och ”Splittringen understöds bland annat av särlagstiftningen om läkemedelskommittéer”. Argumenten för en omorganisation är med andra ord väl underbyggda. Det är viktigt att kunskapsstyrningen blir så effektiv som möjligt, och där bör vi tänka nytt.

Det behövs en bättre nationell samordning av vården. Det är ingen hemlighet att Krist­demokraterna också driver på för ett förstatligande av all hälso- och sjukvård, inklusive det arbete som i dag görs av läkemedelskommittéerna.

Min övertygelse är att en mer jämlik vård kräver att vi ser över all sjukvårds organisering, inklusive läkemedelskommittéernas.

Relaterat material

”Varför avskaffa en framgångsrik verksamhet?”

”De lokala kommittéerna förankrar och följer upp”

ELLA BOHLIN

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev