Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sänk ­skatten och höj lönen för personalen”

Publicerad: 28 maj 2018, 05:00

Allan Hadrous, vd Flexcare Sweden.

Det är inte rimligt att Sverige ska fortsätta betala miljarder för att täcka våra grann­länders kompetensbehov, skriver Allan Hadrous.


Sveriges Kommuner och Landstings 60 åtgärdspunkter för att minska beroendet av bemanningspersonal handlar till stor del om att behålla personal och förbättra arbetsmiljö för vårdpersonal. Det är bra och viktigt att satsa på personalen och på arbets­miljön eftersom det också är en stor bidragande faktor till att personalen slutar.

Förra sommaren skrev jag en debattartikel på dagensmedicin.se. Där menade jag att SKL också bör jobba mer med andra områden som strategiska upphandlingar och pristak för att minska överpriser. Inom detta område har vi sett ändringar senaste året där exempelvis nya upphandlingen i Dalarna blev ett mycket bra exempel.

En extra viktig pusselbit nu är lönefrågan. Det är inte rimligt att Sverige ska fortsätta betala miljarder för att täcka våra grann­länders kompetensbehov. Det vill säga att stå för utbildningskostnader men inte få en skattekrona tillbaks vid kompetensexport. I Danmark är man så smart att hela skatte­avtalet mellan Sverige och Danmark är till Danmarks fördel. Där har man också något som kallas för expertskattelag som innebär lägre skatt för vissa personal­kategorier.

Det är inte rimligt att Sverige ska fortsätta betala miljarder för att täcka våra grann­länders kompetensbehov

Hundratals kompetenta svenska läkare och tusentals välutbildade och nyexaminerade sjuksköterskor jobbar i Danmark och Norge. Det måste läggas en strategi för att locka hem denna kompetens. Vårdbemanningsbranschen har kunnat locka kvar eller hem svensk kompetens eftersom löneskillnaderna gentemot grann­länderna är mycket mindre och att vi rent retoriskt kan övertala och prata om fallgroparna som finns där. Men det behövs fler åtgärder.

Svenska skattesystemet är högt och bör reformeras med att exempelvis sänkas för särskilda grupper och kompetenser. Exempelvis specialistläkare, specialistsjuksköterskor, nyexaminerad vård­personal samt ungdomar, studenter och nyanlända som får sina första jobb. Det kommer att göra det mer lönsamt att arbeta och stanna i Sverige. Och det blir mer lönsamt att vidareutbilda sig till specialistläkare eller specialistsjuksköterska.

Under detta valår har nu alla partier chansen att förbättra villkoren för vårdpersonal.

Relaterat material

”Pristak och smartare upphandlingar kan minska kostnaderna”

ALLAN HADROUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev