Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Satsa på att ta ’taxan’ in i framtiden”

Publicerad: 19 augusti 2013, 05:30

Satsa på småskalig läkarstyrd verksamhet, tycker bland andra Staffan Henriksson, ordförande för Svenska privatläkarföreningen.


Spontant kan vi känna stor sympati med läkaruppropet mot ett sjukvårdssystem som inte styr efter patientens behov utan i stället bara leder till onödig administration. Detta uppfattas som följden av ett långt gånget new public management-system. Allt var dock inte bättre förr.

Vi som har arbetat inom sjukvården sedan 70-talet minns den tidens sjunkande produktivitet och skenande kostnader med årslånga vårdköer och total avsaknad av valfrihet för både patienter och oss vårdarbetare. Det var en orsak till varför systemet då behövde förändras. En återgång nu till den kravlösa anslagsfinansierade monopolsjukvården kommer inte att kunna lösa varken dagens eller morgondagens problem inom hälso-och sjukvård.

Självklart vill ingen av oss som arbetar inom vården, oavsett om det är offentligt eller privat, tvingas till onödig administration bara för att tillfredsställa ett kontrollbehov som inte är motiverat vare sig ekonomiskt eller sjukvårdsmässigt.

Självklart måste professionen ha ett tungt inflytande över utformningen av framtida regelverk och ersättningssystem.

Självklart måste vi säga ifrån när andra yrkesgrupper kidnappar sjukvården så att patient-läkar­kontakten inte längre uppfattas som kärnverksamheten kring vilket allt annat är underordnat.

MEN: Vad är alternativen ?

I den bästa av alla världar så skulle vi inom professionen aldrig behöva tänka på kostnader för sjukvårdsproduktion, prioriteringar, resursoptimering med mera om resurserna vore obegränsade men så ser ju inte verklig­heten ut.

Att protestera är bra, men att föreslå trovärdiga alternativ är bättre och där måste professionen nu snabbt ta initiativet och hitta kreativa lösningar. Svenska privatläkarföreningen föreslår en inriktning mot mer läkarstyrda småskaliga verksamheter utan stora överbyggnader med ett minimum av endast nödvändig administration och ekonomistyrning.

Ett väl känt sådant fungerande system är lagen om läkarvårds­ersättning, även kallad nationella taxan. Denna lag sätter patienten i centrum och minimerar administration samt maximerar sjukvårdsproduktion. Då nationella taxan nu inte längre ska avvecklas så föreslår vi i stället en utveckling och satsning på att ta  taxan  in i framtiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev