Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Satsa på karriär – inte höga ingångslöner”

Publicerad: 13 februari 2014, 05:30

Att som erfaren sjuksköterska få nästan samma lön som nyanställda är oacceptabelt, skriver Kajsa Dovstad och Lina Nordquist (FP).


För bara någon vecka sedan sade 17 sjuksköterskor på samma avdelning upp sig i protest mot att nyutexaminerade sjuksköterskor nu anställs till högre lön än medarbetare som jobbat länge. Händelsen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är inte den första i sitt slag. Redan i somras haglade uppsägningarna vid Karolinskas akutmottagning i Huddinge och under senhösten lämnade ett flertal sjuksköterskor Sunderbyns sjukhus i Luleå av samma anledning. Nyanställda ges alltså högre lön än sina erfarna kollegor. Det är minst sagt bekymmersamt.

Erfarenhet, kunskap och kompetens ska naturligtvis synas på lönekontot. Sjuksköterskestudenternas upprop för högre ingångslöner har på ett bra sätt satt fokus på att samhället måste uppvärdera sjuksköterskors arbete, men när kraven leder till en bevisligen dålig lönestruktur blir höga ingångslöner kontraproduktivt. Istället borde sjuksköterskors karriärmöjligheter stå i fokus.
Alla vårdyrken fyller en viktig funktion på ett sjukhus, men liksom många kvinnodominerade yrken har sjuksköterskors arbete länge värderats för lågt. På senare år har dock sjuksköterskors protest mot låga löner uppmärksammats mer och fått allt bredare stöd av allmänheten. Det är en positiv utveckling för vården, för jämställdheten och för hela samhället.

Akademiska sjukhuset låg länge i botten när det gällde nyutexaminerade sjuksköterskors löner. På några få år har en sjuksköterskas genomsnittliga ingångslön stigit från omkring 21 000 kronor till i runda tal 25 000 kronor i månaden. I Uppsala tjänar nyutexaminerade sjuksköterskor nu lika mycket eller mer än yrkesgrupper med betydligt längre utbildningar, som gymnasielärare eller underläkare. I det ljuset har sjuksköterskorna numera riktigt bra ingångslöner.

Men överlag är lönen fortfarande låg. Kvinnors arbete kännetecknas inte främst av låga ingångslöner, de saknar framförallt alltför ofta en acceptabel löneutveckling. Därför är det bra att lönerna nu ökar, men det måste ske på ett genomtänkt sätt.

För Folkpartiet är det självklart att alla ska kunna påverka sin situation till det bättre. Genom att vidareutbilda sig, skaffa sig mer erfarenhet och ta större ansvar ska såväl män som kvinnor kunna utvecklas i sina yrken. Så kan människor växa och så kan vi främja kunskap. Därför bör sjuksköterskor, likt läkare, avlönas under specialistutbildning och därefter få ordentligt lönepåslag. Framförallt måste svenska fackförbund och arbetsgivare gemensamt ta ansvar för att sjuksköterskeyrkets lönestruktur avspeglar den kompetens en duktig medarbetare allteftersom utvecklar under sitt yrkesliv.

Sjuksköterskor har ett viktigt och många gånger tufft och pressat yrke. Deras arbete ska värderas högt. Att som erfaren sjuksköterska få nästintill samma lön som sina nyanställda kollegor är helt oacceptabelt. I liberal politik ger kunskap, kompetens och ansvar utslag i lönekuvertet.

■ Läs också replik från Vivianne Macdisi (S):  Varför sker personalflykten efter flera år av ert styre?

Relaterat material

Hälften sade upp sig på samma dag

debatt”Varför sker personalflykten efter flera år av ert styre?”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev