Debatt
”Satsa på vårdpersonalen”
Publicerad: 20 november 2019, 10:33
Vi vill öppna de stängda vårdplatserna, skriver Karin Rågsjö (V), riksdagsledamot och hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson, Jonas Lindberg (V), sjuksköterska och sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm, och Anna Sehlin (V), regionråd i opposition Region Stockholm. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån (Karin Rågsjö), Anna Molander (Jonas Lindberg), Erik Nordblad (Anna Sehlin), Ann Jonason/Bildbyrån (genrebild)
Inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på akutmottagningar och förlossningsenheter, föreslår tre vänsterpartister.
Karolinska universitetssjukhuset ska spara 1,6 miljarder kronor och sjukhusledningen varslar 600 läkare och undersköterskor. Vårdpersonalen vittnar om nedskärningar, personalbrist och stängda vårdplatser men den blågröna budgeten ekar tom på personalsatsningar.
Det moderatledda styret i Region Stockholm ger akutsjukhusen en svältkur. Har de en dold agenda? Moderaterna monterar ner den offentliga vården samtidigt som privata vårdföretag tar en allt större del av våra skattemedel.
Vi uppmanar den sittande majoriteten i Region Stockholm (M, KD, L, C, MP) att lyssna på vårdpersonalen. Barnmorskor, sjuksköterskor och läkare protesterar mot nedskärningar och uppsägningar. De vittnar om stress, överbeläggningar och varnar för att patientsäkerheten är hotad.
Sjukhusen och primärvården är underfinansierad. Vårdpersonalen flyr på grund av usla arbetsvillkor och samtidigt växer befolkningen i Stockholmsregionen. Karolinska universitetssjukhuset ska ta emot de svårast sjuka patienterna från hela landet. Vården är högspecialiserad och det kostar pengar, men antal vårdplatser minskar.
När akutsjukhusen går med underskott så kräver Moderaterna budgetdisciplin. När vårdköerna växer och operationer ställs in, då ska sjukhusen spara. Ytterst är det de styrande politikerna i den blågröna majoriteten som är ansvariga. Men Irene Svenonius (M) upprepar valfrihet och vårdval likt ett mantra, oavsett vad vårdpersonal och patienter säger.
Vänsterpartiet satsar 1,3 miljarder kronor mer på vårdpersonalen i vår budget. Vi vill öppna de stängda vårdplatserna och förkorta vårdköerna. För att det ska vara möjligt krävs det mer personal. Idag vittnar många sjuksköterskor om att de byter jobb på grund av stress, låga löner och dålig arbetsmiljö. Det måste bli attraktivt att arbeta inom vården, för att få personalen att stanna.
Därför föreslår Vänsterpartiet:
■ Höj ingångslönerna för undersköterskor och specialistsjuksköterskor.
■ Erbjud betald specialistutbildning till fler undersköterskor och sjuksköterskor.
■ Inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på akutmottagningar och förlossningsenheter.
Vi vill minska personalomsättningen, sjukskrivningarna och mängden inhyrd personal. Vi vill anställa mer fast personal. Nu går stora summor till konsulter och inhyrd vårdpersonal. Förra året fakturerade ett bemanningsföretag Karolinska för 27 miljoner kronor.
Privatiseringar genom ”vårdvalet” urholkar den offentliga vården. Region Stockholm är extremt och har flest antal privata, vinstdrivande vårdföretag i hela landet. Det har blivit dyrare än beräknat och pengarna kommer från våra gemensamma skattemedel. Politiker kan inte bryta avtal men de kan skära ner på den offentliga vården. Vi har fått nog av privatiseringar och nedskärningar! Skattemedel ska gå till vård, inte till privata vinster.
Lyssna på fackförbunden och ge personalen bättre arbetsvillkor. Det kommer att höja kvaliteten på vården. Personalen är det mest värdefulla som vården har. Karolinska universitetssjukhuset kan fortfarande bli världens bästa sjukhus, men då krävs det personal. Ut med konsulter och hyrpersonal! In med undersköterskor, sjuksköterskor och läkare!
KARIN RÅGSJÖ, JONAS LINDBERG, ANNA SEHLIN