torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Satsningen på nytt kärnsystem i Västra Götaland helt nödvändig”

Publicerad: 9 november 2017, 06:00

Arbetet är mycket bredare än att bara byta ut ett journal­system mot ett annat nyare och bättre, skriver Martin Andréasson (M).

Foto: Thinkstock

Arbetet med att råda bot på den situation som Madsen beskriver pågår för fullt skriver regionrådet Martin Andréasson i en replik.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

AT-läkaren Viktor Madsen beskriver målande i Dagens Medicin nr 43–44/17 varför vi i Västra Götalandsregionen just nu jobbar intensivt med att få till ett generationsskifte när det gäller hela informationshanteringen i vården. Arbetet är mycket bredare än att bara byta ut ett journalsystem mot ett annat nyare och bättre. Madsen har i och för sig rätt i att det är helt nödvändigt att byta ut det vi har, men när detta jobb ska göras är det dags att en gång för alla göra rätt och inte bara fortsätta på samma sätt som problemen angripits tidigare.

Först av allt är det viktigt att konstatera att utveckling av vårdens informationsmiljö inte primärt är ett it-projekt. Detta handlar om verksamhetsutveckling med stöd av teknik och nya system.

För det andra sätter vi vårdens olika förvaltningar, som tidigare bildat stuprör och låst in information, i andra rummet. Vi utgår från patienten och hennes totala resa genom vården så att rätt information alltid ska finnas tillgänglig för såväl patienter som vårdens medarbetare, oavsett var vården ges. Att regionens samtliga 49 kommuner är med på resan borgar för att vi också ska kunna sudda ut ”vallgraven” mellan äldre­omsorg och sjukvård.

Just nu pågår mycket arbete med att involvera ett brett spektrum av medarbetare för att ställa rätt krav i upphandlingen av kärnsystem. Parallellt arbetas också med informatik, begrepp, termer och standarder så att informationen i mycket större utsträckning än tidigare ska kunna samlas in enkelt och smidigt samt föras över till närliggande system automatiskt. För den som registrerar innebär det mindre fritextskrivande och slut på dubbelregistrering.

Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort.

Men även om upphandlingen av nytt kärnsystem är viktig är det bara en delmängd i vad som krävs. Exempelvis behöver framtidens vårdinformationsmiljö kunna hantera betydligt mer av hälsofrämjande tänkande inklusive patientdelaktighet samt ökad interaktion mellan såväl medicinteknisk utrustning som konsumentprodukter.

Vidare behöver medarbetare vassa beslutsstödsystem. Såväl för medicinska syften som för att stödja i arbetet att hålla ihop vården runt patienten. Särskilt viktigt är detta för att förbättra vården för multisjuka som ofta har många vårdkontakter att hålla reda på.

Sammanfattningsvis, arbetet med att råda bot på den situation som Madsen beskriver pågår för fullt och vi gör det på ett sätt som ska tillfredsställa såväl medarbetare som patienters rätt­mätiga krav på vad man bör kunna klara i en digital värld. Jag önskar ofta att arbetet kunde gå fortare, men samtidigt måste man ha respekt för att det är viktigare att det blir rätt än att det går fort och komplexiteten i arbetet är betydande.

Relaterat material

”Västra Götalands it-system får mig att sakna Take Care”

MARTIN ANDRÉASSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev