Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sätt barnmorskor i rotation”

Publicerad: 30 juli 2013, 09:07

För att lösa barnmorskebristen i Skåne bör man sätta barnmorskor i rotation, skriver Eva Bergström, tidigare barnmorska och politiker.


Hitintills har man försökt sätta rotation på, det vill säga sätta fart på förlossningsavdelningens barnmorskor. Ja, de springer verkligen från rum till rum, men det räcker inte på långa vägar. Katastrofen lurar runt hörnet. Man kan bli sjuk för mindre! Min lösning är att sätta barnmorskor i rotation och det är en helt annan sak.

Till att börja med slutar man ta cellprov under sommarmånaderna. Dessutom uppmanas kvinnor att ordna med p-pillerrecept, spiralbyte, stavinsättningar med mera innan eller efter sommarmånaderna. Information angående detta sprids kontinuerligt på alla hemsidor, visitkort och mottagningarnas anslagstavlor. Glöm inte översättning till de mest förekommande språken! Neddragningarna på ungdomsmottagningarna kan inte bli lika kraftiga. Det finns gott om ansvarsfulla och förutseende ungdomar, men dessvärre en hel del  virrpannor  också.

Så till rotationen: alla barnmorskor inom mödrahälsovård, BB, gyn, ungdomsmottagning erbjuds att i sin ordinarie tjänst spränga in korta perioder med tjänst på förlossningsavdelning. Eftersom det kan vara lite motigt att ändra till obekväm arbetstid och dessutom rätt nervöst om det gått lång tid sedan man senast var förlösande barnmorska, skall de premieras med en bättre löneutveckling än kollegorna som inte vågar eller vill. Strunta i organisationstillhörigheten! Blanda primärvårdsfolk med sjukhusanställda och ta gärna hjälp av privata barnmorskemottagningar. Ensam är inte stark! Under sommartid jobbar man sen på förlossningsavdelningen någon månad och tar också sin egen ledighet.

En titt in i framtiden visar klart att utbildning av fler barnmorskor är ett måste. De sjukhus som är med och betalar denna utbildning för blivande barnmorskor får också lättare sina tjänster besatta. En vinna/vinnsituation.

Om man drar igång denna modell snarast, finns hopp om en bättre sommar år 2014. Då är det dessutom VALÅR. Det skulle innebära att alla som önskar ha fyra veckors sommarsemester kan få det. De som sparar den lagstadgade ledigheten till höst/vinter/vår får givetvis extra betalt. Lycka till!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev