Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SBU uttalar sig inte om blodfetter

Publicerad: 15 september 2010, 09:34

DEBATT VI har inte utvärderat litteraturen om sänkning av blodfetter och bör inte uttala oss specifikt i den frågan, skriver Måns Rosén och Jan Liliemark från SBU.


Bengt Järhult riktar i sitt inlägg i förra numret av Dagens Medicin kritik mot industrin och kardiologerna som han tycker går i de förras ledband.

Exemplet gäller blodfetter och Sydöstra sjukvårdsregionens hanterande av frågan. Bengt Järhult tycker vidare att SBU borde stävja användning av icke-evidensbaserade metoder på området och att vi borde följa upp vad icke-evidensbaserad hantering i detta fall har kostat den Sydöstra sjukvårdsregionen.

Vi är glada för det förtroende Bengt Järhult har för SBU. Men eftersom SBU inte har utvärderat den samlade litteraturen om sänkning av blodfetter, bör vi inte uttala oss specifikt i denna fråga. Det är en grundregel i vårt evidensbaserade arbetssätt. Om vi hade genomfört en vetenskaplig granskning av blodfettssänkande behandling, hade det varit naturligt att kommentera saken.

På områden som SBU har granskat, kommer vi även i fortsättningen att arbeta för att stävja spridning och användning av metoder som är ineffektiva, inte kostnadseffektiva eller skadliga.

Måns Rosén,
direktör vid SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Jan Liliemark,
programchef för Alert inom SBU.

Tidigare inlägg:

”Kardiologerna gjorde en 'kupp' med Astras hjälp”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev