Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”SD är inte seriösa som sjukvårdsparti”

Publicerad: 12 juni 2019, 12:00

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.

Vårdpersonalen har fått nog av politiker och höga chefer som skriver dem på näsan och negligerar deras rop på hjälp, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik.


Sverigedemokraterna genom Gabriel Kroon och Helen Schoultz försöker på Dagens Medicins sajt ge svar på min debattartikel om att det behövs krafttag för att vända krisen på Nya Karolinska sjukhuset, NKS. Jag anklagas för att gnälla och bara fokusera på problemen. Till skillnad från Gabriel och Helen har jag haft flera olika tjänster på Karolinska sjukhuset under flera år och har ett stort nätverk där. Jag är väl medveten om det fantastiska arbete medarbetarna dagligen lägger ner och de goda resultat sjukhusen uppvisar på många områden. Men personalens förutsättningar är jag inte stolt över.

Sjukhusets kris beror inte på att vi erkänner personalens rapporter och åtskilliga forskningsrapporter kring arbetsmiljöproblem och vårdproblem. Tvärtom. Det vore ungefär lika ohederligt som att påstå att det är SD:s fel att polisen har en tuff arbetsmiljö – därför att SD har skrivit artiklar om det. Det behövs en mer seriös debatt. Vårdpersonalen har fått nog av politiker och höga chefer som skriver dem på näsan och negligerar deras rop på hjälp.

NKS behöver få arbetsro och förutsättningar att vända sin kris. Det är exakt det jag föreslår åtgärder kring. För att förstå nuläget och formulera offensiva satsningar måste man begripa bakgrunden. Därför skriver jag om en kriskommission, att verksamhetsmodellen behöver styras om och att man måste göra offensiva personalsatsningar för att inte tappa fler kompetenta medarbetare som bär upp sjukhuset. Det är sådana åtgärder som fackförbunden och professionerna på sjukhuset själva efterfrågar. Likaså att kunna se över om sjukhuset är för stort. Flera internationella studier visar att det är svårt att skapa delaktighet och effektivt styra sjukhus med fler än 500 vårdplatser. Exakt vad föreslår SD? Ingenting. SD tycks hitta inspiration i Birgit Friggebos förslag om att sjunga ”We shall overcome”.

Under förra mandatperioden lade vi flera offensiva satsningar för att förbättra arbetsvillkoren på våra akutsjukhus – och i synnerhet NKS. Arbetstidsförkortning, kliniskt basår för nyexaminerade sjuksköterskor, vidarebetald utbildning för specialistsjuksköterskor (AST-tjänster), avsevärt högre medel till lönepotterna och att häva OPS-avtalet som dränerar Stockholmsregionen fram till år 2040.

Vår utgångspunkt är att personalen får bäst arbetsro om de får hållbara arbetstider, kompetensutveckling och lön som motsvarar deras kompetens och ansvar. Även cheferna måste få förutsättningar från politiken att kunna skapa en god löneutveckling och hälsosamma scheman.

Allt detta hade i dag kunnat vara en realitet, men SD har istället agerat knähund åt alliansstyret och stoppat dessa åtgärder. På punkt efter punkt. De har knappt yttrat sig om sjukhusets problem och situation. SD är därmed ytterst ansvariga för att under flera år ha motverkat de satsningarna som professionen och sjukhuset behöver. Detta kommer från partiet som gör anspråk på att vara ett sjukvårdsparti. Det är inte seriöst.

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev