Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Sd struntar i mänskligt värde

Publicerad: 11 november 2008, 09:47

REPLIK Anders Åkesson fortsätter en diskussion med Björn Söder om Sverigedemokraternas politik.


Sverigedemokraterna, sd, har inget nationellt program för vad de vill med hälso- och sjukvård­en. Men man kunde förvänta sig att de åtminstone hade försökt mer än att lägga en blåkopia av sin migrationspolitik på vårdområdet. De beaktar varken lagstiftning eller de mänskliga värden som finns just inom detta område.

Det medför att den lilla mängd vårdpolitik de presterar har fokus på att stänga ute stora grupper av landets befolkning från vården. I det fall man skulle CE-märka sd:s vårdpolitik har den tills nu varit orättfärdig, lagstridig och till och med livsfarlig.

Sd vill inte att asylsökande barn ska hälsoundersökas. Vidare anser de att landstinget inte ska erbjuda tolk, detta ska lösas av den enskilda. Papperslösa ska inte få vård trots att de ska betala en avgift. Men mest exkluderande är sd: s nya förslag att svenskt medborgarskap ska vara grundande för om man ska få tillgång till den solidariskt finansierade vården. Vården ska enskilda betala själva eller hoppas på att landet de flytt ifrån betalar. Hur detta går ihop med att Söder här i Dagens Medicin nr 44/08 skriver att alla som befinner sig här ska få likvärdig vård är obegripligt.

För egen del har jag nästan ständigt skammens rodnad på mina kinder för att jag vet att vården generellt i landet, Skåne inte undantaget, inte på bästa sätt bereder alla grupper vård. Vi vet att det finns brister i omhändertagandet utifrån så väl allmän tillgänglighet som ålder, genus, etnicitet, socioekonomiska och HBT-perspektiv. Genom att arbeta med behovsanalys, prioritering, kvalitet samt utbildningsinsatser och ersätta vårdens produktion efter dessa parametrar är min förhoppning att vi kan nå en mer likvärdig vård. Det ersättningssystem som vi genomfört i Skåne inom ramen för Hälsovalet har på just nu bästa sätt försökt beakta detta.

Söder tycker att systemet är fel för att tolkersättning ingår i ersättningssystemet och det skulle då gynna invandrartäta områden. Återigen kom blå­kopian till nytta för Söder utan att han funderar över konsekvenserna, bara han har ett förslag som exkluderar invandrare från vård.

Det som han glömde är att han framåt vill exkludera alla med sämre socioekonomi och hälsa från en likvärdig vård. Det är ytterligare ett exempel på att Sverigedemokraterna ännu har långt till att klara en granskning för en CE-märkning.

Vården står inför många stora utmaningar, men jag trodde att vi en gång för alla hade gjort upp med att tillgången till vård inte ska bero på vem man är. Men nu verkar det tyvärr återigen som att vi måste ta denna kamp.

Anders Åkesson

Anders Åkesson
är regionråd (mp) i Region Skåne.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev