måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Se över fördelningen av arbetsuppgifter”

Publicerad: 22 juni 2017, 05:00

Jessica P Klemetsson, ordförande Kommunal Stockholms län, Carina Lenngren, undersköterska och facklig företrädare Kommunal sektion Universitetssjukhuset och Maria Klerehag, undersköterska och facklig företrädare Kommunal sektion SLSO Sjukvård Norr.


Undersköterskeutbildningen var förr mer inriktad på akutsjukvård. De arbetsuppgifterna som undersköterskorna tidigare kunde utföra självständigt har fördelats om till sjuksköterskorna, inte bara på grund av socialstyrelsens riktlinjer utan av sjukhusen själva.

Många undersköterskor som i dag jobbar inom sjukvården har outnyttjad kapacitet och att använda den kompetensen är inte - som Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro liknar försöken på bland annat Danderyd – något Macchiarini-experiment. Det är kränkande uttryckt mot en hel yrkesgrupp att jämföras med en person som står under polisutredning.

Kommunal står för teamarbete där undersköterskor, vårdnära servicepersonal, läkare och sjuksköterskor levererar den bästa tänkbara vård för patienten varje dag. Med de förutsättningar som finns.

Se över fördelningen av arbetsuppgifter och fördela dem efter varje professions kompetens. Låt proffsen vara proffs.

JESSICA P KLEMETSSON, CARINA LENNGREN OCH MARIA KLEREHAG.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev