lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Se styrkan hos enläkarmottagningen

Publicerad: 5 oktober 2012, 06:00

REPLIK Vårdsverige vet inte att enläkarmottagningarna håller på att försvinna, skriver Göran Thingwall.


Tina Westberg slår fast att patienten  önskar en fast läkarkontakt  i DM nr 37. Vi som jobbar på nationella taxan och oftast på enläkarmottagningar, har alltid levt efter honnörsorden tillgänglighet, kontinuitet, kvalitet och gott bemötande. Som egna företagare är det för oss en självklarhet att leva upp till detta.Vi har funnits i tjugotalet år och klarar oss enligt Svenskt kvalitetsindex väldigt bra. Ligger där jämt i toppen!

Detta borde vara mumma för en borgerlig regering, och vilken regering som helst egentligen, att se till att denna verksamhet utökas och utvecklas. Den är ju dessutom väldigt kostnadseffektiv! Men vad sker nu? Jo, sedan förra mandatperioden sker sakta men säkert en nedmontering av taxan. Allmänmedicinarna först och därefter i vårdvalens utbredning i de andra disciplinerna. Sverige mäktar bara med ett finansieringssystem i sjukvården! Och enda förklaring till detta är att EU har synpunkter på taxan!

Jag tror inte Vårdsverige vet om att enläkarmottagningar håller på att försvinna. I Europa i övrigt är dessa det rådande i primärvården. Men Tina, varför kan det inte fungera i Sverige?

En enläkarmottagning har naturligtvis en 100-procentig kontinuitet. Min huvudman är mina patienter. Kan det vara så att kollegorna på vårdcentralen upplever en viss frustration över att inte kunna uppfylla landstingets omfattande regelverk? Saknas det arbetsglädje? Är beslutsvägarna för långa (vi på taxan har inga)? Är det därför de inte stannar?
Visst är det en paradox samtidigt, att jag som har denna arbetsglädje och får uppskattning av mina patienter ska tvingas att slå igen lådan. Regeringen har tillsatt en utredare för taxan, DM nr 34, och jag hoppas sannerligen att hon kommer fram till, när hon lyssnat runt, att Sverige mår bra av en mångfald i vården. En etablerad och av patienterna erkänd verksamhet ska självfallet utökas och utvecklas. Medelåldern är nu 62 år! Ingen föryngring och detta är naturligtvis en hämsko för utveckling.

Vettiga sjukvårdspolitiker tar till vara olika kunskaper och kompetens. Läkare är inte stöpta i samma form. Se enläkarmottagningens styrka! Småskalighet har lättare att se till patientens behov och det är väl ändå detta sjukvården är till för. Eller?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev