Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Se till att de system som finns börjar användas”

Det finns faktiskt digitala system i andra länder som används för att upptäcka cancer tidigt, skriver Nätverket mot cancer i en replik.

Publicerad: 15 oktober 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån (genrebild)


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdDigital vård

 

Gösta Eliasson från Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, skriver i sin replik att ”det vore därför en gudagåva om vi kunde få ett blodprov eller ett digitalt larmsystem som kan ge oss ett säkert svar på frågan om cancer föreligger eller ej. Tyvärr finns det inte något sådant prov i dag, möjligen i en avlägsen framtid.”

Det finns faktiskt digitala system i andra länder som används för att upptäcka cancer tidigt. I till exempel Storbritannien finns så kallade riskkartor för 18 olika cancersjukdomar och där har sjukvården infört sex av dem i de elektroniska journalsystemen. Detta har Nätverket mot cancer uppmärksammat under ett par år men utan att något substantiellt har hänt i Sverige.

Läs mer: Överlevnad i lymfom blir bara bättre och bättre

I Sverige driver Marcela Ewing, specialist i onkologi och allmänmedicin samt processägare för tidig upptäckt av cancer vid Regionalt cancercentrum väst, en studie i primärvården för att utvärdera ett riskvärderingsinstrument för tidig diagnos vid tjock- och ändtarmscancer.

I en artikel i Sjukhusläkaren 30 september 2021 säger hon att hon skulle önska att Sverige var lika drivet när det gäller primärvårdsforskning samt utveckling och implementering av validerade beslutsstöd i primärvården som Storbritannien.

Vi instämmer i detta.

Vad gäller blodprov för att upptäcka cancer så kan det användas för prostatacancerutredning och vi hoppas att det även kan användas för ett flertal olika biomarkörer i en nära framtid. I augusti publicerade tidskriften Jama en studie av Giannakeas med flera på 53 000 personer i Kanada, där ett ökat antal blodplättar var associerat med en ökad risk för cancer i minst två år. Att mäta detta kan alltså vara en effektiv metod för att tidigt upptäcka framtida cancersjukdomar.

Kompetensen inom primärvården behöver höjas och ansvariga bör omgående se till att de digitala system som finns som stöd för diffusa symtom som kan vara cancer börjar användas även i Sverige.

Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer

Läs också: Intervju med Willie Hamilton, professor i primärvårdsdiagnostik, om digitalt varningssystem för cancer 

 

Replik på:

”En överdriven tro på nya metoder”

 

”Det krävs inte bara utbildning” 

 

”Höj kompetensen i primärvården om cancersymtom”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdDigital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev