söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin Debatt: ”Sekundärvårdens kunskap om primärvården måste bli vassare”

Profession i sluten- och specialistvården skulle tjäna på en bredare kunskap om primärvården, dess uppdrag och möjligheter, skriver Sara Banegas, Praktikertjänst, i en replik.

Publicerad: 6 april 2023, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefläkare, Praktikertjänst.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Det är inte överraskande att Praktikertjänsts förslag om en utökad utbildning i allmänmedicin för alla blivande specialistläkare möter motstånd. Förändring är svårt och i det svenska, sjukhustunga, hälso- och sjukvårdssystemet kan det därför vara svårt att se fördelarna med ett skifte till en primärvårdskoncentrerad sjukvård.

Men att primärvården ska vara basen i hälso- och sjukvården är sedan länge beslutat och lagstiftning gäller sedan halvårsskiftet 2021. Tyvärr går omställningen långsamt, något som uppmärksammats i en rad olika myndighetsrapporter, inte minst i Myndigheten för vård- och omsorgsanalys senaste alster ”Ordnat för omställning” som presenterades i slutet av mars.

Läs mer: ”Redan en utmaning att ge ST-läkare praktisk träning”

I den konstaterar myndigheten rakt och sakligt att primärvården saknar tillräckliga resurser för att klara av sitt uppdrag och driva det arbete som omställningen kräver. För att klara omställningen krävs en rad svåra och tuffa beslut. Annars kommer vi att stå kvar på samma plats år efter år.

Samtidigt ligger det i människans natur att vara orolig för det okända. Vem ska ta första steget mot att släppa ansvar, medarbetare och resurser för ett mer ändamålsenligt system?

Linus Axelsson, ordförande för Svensk kirurgisk förening, skriver i sin replik att förslaget inte skulle bidra till att lösa de problem som finns och att en sådan ”påtvingad sidotjänstgöring inte kommer att upplevas som värdeskapande”.

Jag är övertygad om att det är precis tvärtom. Profession och patienter i sluten- och specialistvården skulle tjäna på en bredare kunskap om primärvården, dess uppdrag och möjligheter.

I dag tampas stora delar av hälso- och sjukvården med vårdplatsbrist, arbetsmiljöutmaningar som leder till personalflykt inom många områden, och med långa väntetider till planerade operationer.

För många av dessa problem stavas lösningen en stärkt primärvård med resurser i linje med uppdraget. Det är väl belagt att i sjukvårdssystem med hög tillit till primärvården söker patienterna i mycket lägre utsträckning akutsjukvård och de vårdas inte i samma omfattning på sjukhus. Ju längre tid relationen med läkaren i primärvården pågått desto starkare blir sambanden.

För att primärvården ska kunna vara den naturliga första kontakten för patienterna måste sekundärvårdens kunskap om patientpanoramat och omhändertagandet bli vassare.

Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefsläkare, Praktikertjänst

Följ debatten:

1. ”Grundutbilda alla blivande specialistläkare i allmänmedicin”

2. ”Redan en utmaning att ge ST-läkare praktisk träning”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicin Debatt

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev