tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Siffran 200 000 olycklig

Publicerad: 17 oktober 2012, 08:02

REPLIK Det är olyckligt att uppgiften om att 200 000 personer felmedicinerar till följd av det generiska utbytet används som en sanning, skriver Inger Erlandsson, TLV.


Vi tar verkligen frågan om patientsäkerhet på allvar och vill ingalunda sopa problemen under mattan, vilket docent, leg apotekare Anders Ekedahl påstår i sitt debattinlägg i förra numret av Dagens Medicin. Det vi däremot reagerar på är påståendet att
200 000 personer felmedicinerar till följd av det generiska utbytet. Det är olyckligt att den uppgiften används som en sanning.

Vi anser att sambandet mellan generiskt utbyte och felmedicinering behöver studeras ytterligare för att man ska kunna dra slutsatser om hur många personer som felmedicinerar enbart till följd av det generiska utbytet. Att bristande följsamhet och felmedicinering är oönskade konsekvenser av läkemedelsbehandling finns belagt sedan länge, men hur stor andel som är orsakat enbart av generiskt utbyte vet vi inte i dag.

Tillsammans har myndigheter, apotek och landsting ett gemensamt ansvar för att utbytessystemet ska fungera så bra som möjligt och för att minimera patientsäkerhetsrisker. Apotekspersonal och läkare har dessutom en viktig roll när det gäller att bedöma om utbyte ska förhindras.

Studien som Anders Ekdahl hänvisar till innebar att 1 551 personer svarade på frågor i samband med expedition av recept på apotek. Av dessa uppgav drygt 100 personer att de erfarit medicineringsfel som möjligtvis var orsakade av generiskt utbyte. Vi kan inte se hur man utifrån detta kan dra slutsatsen att 200 000 människor i Sverige felmedicinerar enbart till följd av det generiska utbytet.

Såvitt vi förstår kan andra forskare som varit med i studien inte se det heller. Vi har stämt av vår tolkning med två av de fyra författarna och de har inte haft några invändningar.

Relaterat material

TLV sopar felmedicinering under mattan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev