Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sjukhus klarar inte vård och renovering samtidigt

Publicerad: 7 september 2010, 12:11

Fråga dina landstingspolitiker om de har planer på att bygga nya sjukhus, uppmanar läkaren Mats E Nilsson.


Under flera års tid har jag frågat hantverkare som håller på och renoverar och bygger om Östersunds sjukus när det är dags att sluta renovera och i stället satsa på ett nytt sjukhus.

Svaret blir oftast att det skulle man ha gjort redan för flera år sedan!

Häromdagen åkte jag hiss med en byggarbetare som var på väg att renovera taket. Han trodde inte att det skulle bli något nytt sjukhus.

När jag så ställde frågan vad han ansåg om ett stambyte under pågående drift på ett sjukhus så skakade han bekymrat på huvudet.

De avloppsrör som installerades omkring 1970 eller tidigare är snart mogna att bytas ut, påfrestningarna är större på ett sjukhus än i ett bostadshus.

Samma sak gäller inredningen i sköljrum och duschrum. Väggarna och golvbrunnarna motsvarar inte de regler som som kom i början av 1990-talet.

Börjar det läcka blir det fuktskador och risk för mögel och bakterieväxt.

I en bostadsrätt byggd 1984 till 1985 hände det att golv­mattan släppte vid anslutningen till golvbrunnen och fukt kom in under mattan. De golvbrunnar som installerades dessa år är i dag inte längre godkända varför ny matta i hela golvet, nytt tätskikt och ny golvbrunn behövde installeras.

De flesta sjukhus i Sverige är mycket äldre än så.

Hur många sjukhus har kontroll på eventuella läckage i alla de våtrum som finnes – wc, duschrum, sköljrum med flera? Hur ska det gå till vid stambyte, det vill säga byte av avloppsledningar som hotar att börja läcka ?

En del sjukhus kan stänga en våning för renovering och även våningsplanet under medan stambyte pågår – om det finns separat vertikalt schakt där rören kan läggas. Jag vill minnas att det var på Huddinge sjukhus söder om Stockholm som ett ledigt hiss-schakt kunde användas.

Hur gör övriga sjukhus? Vårdplatstillgången är i dag inte så god att stora delar av ett sjukhus kan stänga medan ett stambyte pågår under någon månads tid.

När behovet upptäcks – att renovering under drift inte skulle funge­ra – så tager det bortåt åtta till tio år innan ett nytt sjukhus står klart. Det gamla sjukhuset kan – när det är tomt – renoveras till bra boende för till exempel studenter. Eller kanske till äldreboende med service.

Under valtider är våra politiker benägna att lyssna. Fråga din politiker hur framtiden ser ut för ditt sjukhus. Borde de börja planera var nästa sjukhus ska placeras?

Kräv av de politiker du tänker rösta på att kommun- och landsting tillsammans tänker över behovet av framsynt stadsplanering och eventuellt ett nytt sjukhus!

Mats E Nilsson,
före detta över­läkare vid Östersunds sjukhus.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev