Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sjukvården ska utgå från sjukhusen

Publicerad: 2 januari 2013, 13:39

REPLIK Primärvården, såsom den är utformad i dag parallellt med sjukhusvården, bör avvecklas.


Göran Fälthammar har inte noggrant läst och begrundat mitt inlägg på debattsidan. Jag vidhåller att sjukvård är en avancerad verksamhet där diagnostik och behandling av diverse olika sjukdomstillstånd kräver specialkunskaper inom olika specialistområden. Allmänläkare klarar inte av att handlägga alla de olika symtom och sjukdomar som patienterna inom primärvården vill ha hjälp med på ett patientsäkert sätt. Det har inte heller blivit bättre med Europaläkare, som nu erhåller specialistbevis trots kortare utbildning än vad som stipuleras i den svenska allmänmedicinutbildningen.

Fälthammar uttrycker reflexmässigt att jag har fel och att mer pengar till primärvården löser problemen. Jag är övertygad om att han har fel och ser fortfarande som enda lösning att sjukhusen tar ledartröjan för hela sjukvårdssystemet. Internmedicin, geriatrik samt psykiatri är de tyngsta eller mest efterfrågade disciplinerna, som man i huvudsak bör bemanna vårdcentralerna med. Även andra discipliner kan behövas, men troligen då i mindre omfattning. Läkarna ska ha sina anställningar på sjukhus inom aktuellt sjukvårdsområde och ska även tjänstgöra på sjukhus periodvis. Ett sådant system innebär självklart en helt annan kvalitetssäkring av sjukvården jämfört med dagens system, där särskilt primärvården lever sitt eget liv.

Det är ett önsketänkande att primärvården ska vara basen i vår sjukvård. De personer med  vanliga  sjukdomar såsom hjärtsvikt, förmaksflimmer, kärlkramp, astma, allergi, KOL, hypertoni, diabetes, depression, ångest, panik, alkoholberoende, sömnstörning, öronsjukdomar, hudsjukdomar, reumatiska sjukdomar, kirurgiska sjukdomar, ögonsjukdomar och så vidare får naturligtvis ett bättre omhändertagande om de får träffa läkare med specialutbildning inom respektive sjukdomsområde. Jämför med tändernas sjukdomar där faktiskt patienterna själva bedöms kunna fatta beslut om att anlita tandläkare utan att först träffa en allmänläkare.

Sammanfattningsvis så kvarstår mitt förslag att sjukvården ska styras och utgå från sjukhusen. Primärvården, såsom den är utformad i dag parallellt med sjukhusvården, bör avvecklas. Allmänmedicin, som i huvudsak är en kvarleva från det sedan 40 år obsoleta provinsialläkarväsendet, har överlevt sig självt och bör snarast avvecklas. Slutligen avråder jag bestämt unga läkare att välja den allmänmedicinska banan; ett omöjligt och otacksamt uppdrag.

Relaterat material

Låt sjukhusen svara för all öppenvård 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev