Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sjukvården ska vara trygg för patienter och anställda”

Publicerad: 30 september 2019, 05:00

Foto: Aaron Amat/Getty Images

Det är oacceptabelt att den som ägnar sitt yrkesliv åt att trösta, vårda och rädda liv hotas, skriver två liberala riksdagsledamöter.


Sjukvården är inte alltid en fredlig plats: i pressade lägen kan patienter och anhöriga ha svårt att hantera sina känslor, aggression och paranoia kan bli en del av svårt psykiskt sjuka människors sjukdomsbild, och när grovt kriminella människor blir patienter kan våldet följa med vänner och fiender in i sjukvården.

Detta är inget nytt, men sedan några år är situationen ohållbar.

Avvikelserapporter från hela landet berättar nu om stryptag, sparkar, slag och spottloskor mot sjukvårdspersonal. Sjukhusens säkerhetsenheter håller föreläsningar om hot och våld, regioner trycker informationskort om att hot är oacceptabla och vapen förbjudna i sjukvården och alltfler sjukhus anställer ordningsvakter med rätt att visitera och vid behov bära handbojor, batong och skjutvapen.

Trots det förvärras statistiken och hoten ökar. Rapporterna har ökat med hela 50 procent sedan 2010. Enligt Arbetsmiljöverket har nära på varannan sjuksköterska utsatts för våld eller hot. En av fyra läkare utsattes på ett år, rapporterar Läkarförbundet.

Vi måste ändra lagar.

Grunden är att förebygga. Våld har ofta sin början åratal innan det inträffar. Därför behöver skola, socialtjänst och arbetsmarknad få bättre verktyg för att motverka utvecklingen – inte minst krävs en socialtjänstlag som tidigare och tuffare tvingar och hjälper unga människor att välja en annan väg.

Det som händer nu måste också få ett slut här och nu. Vi liberaler vill att kommuner får ekonomiskt stöd för sociala tvångsinsatser för unga kriminella. Unga brottslingar måste stoppas och få bättre chanser, oavsett postadress.

Vi har också lagt förslag om att göra det enklare för sjukhus att få tillstånd att använda metalldetektorer. Säkerhetskontroller är ett ingrepp i patienters integritet, men vi bedömer att sjukvården i hotade situationer behöver kunna hitta vapen för att skydda patienter, anhöriga och anställda.

Vi har också länge krävt att påföljderna skärps för den som hotar eller brukar våld mot sjukvårdspersonal och andra samhällsviktiga funktioner. Det är bra att regeringen nu vill införa brottet blåljussabotage för brott mot ambulans, polis och räddningstjänst, men sådan lagstiftning måste skydda alla som idag räddar andras liv med risk för sitt eget.

Det är också avgörande att vi stärker hela rättskedjan, alltifrån polis och Nationellt forensiskt centrum, till domstolsväsende, kriminalvård och ungdomsvård. Eftersom det förekommer att patienter hotar den som räddar deras liv kan dessutom sekretesslagstiftningen behöva ses över.

Vi har att göra. Någon gång behöver vi alla hjälp av sjukvården, vare sig vi är välordnade Volvo-Svenssons eller hamnar snett i livet. Då ska sjukvården vara trygg för både patienter och för anställda, och som förtroendevalda kommer vi att göra vårt yttersta för att uppnå detta.

JOHAN PEHRSON, LINA NORDQUIST

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev