Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ska ni raljera bort ortopedin?

Publicerad: 20 februari 2008, 06:20

REPLIK Ni bryr er inte alls. Det visar ert inlägg, skriver Johan Fischer i ett svar till Olof Nilsson och Olle Svensson.


De tvenne dominerande ortopediprofessorerna har i Dagens Medicin nr 49/07 valt att bemöta min kritik av dem i Dagens Medicin nr 48/07. Det förvånar litet men är tacksamt.

Först, ni båda ska bara skämmas och det alldeles extra efter ert nya inlägg.

Ni fick frågan om ni bryr er, och den leder till kärnpunkten av det ni framför. Det verkliga svaret är att det gör ni inte alls. Och det visas genom ert skryt över att ni sedan länge rent av kämpar för att höftopererade ska få bli opererade inom två dygn. Bravo!

Men nu anser ju Socialstyrelsen att högst ett dygn är godtagbart. Och efter ett halvdygn ökar dödligheten, och inte minst chansen att återkomma till det gamla livet minskar med var timmes operationsväntan.

Er brist på engagemang är inte hoppfull för denna ökande grupp patienter och vidimerar min åsikt att för dem betyder er attityd mer (negativt) än sjukvårdens resurser. Säg mig, vilken patientgrupp har fler faktorer för högsta prioritet än denna? Men allt är förståeligt - er högspecialiserade ortopedi är  kuligare  än reparation av en höftfrakturerad åldring.

Ert snack om etik är helfalskt, men möjligen politiskt korrekt och förväntat, eftersom ni med er position inte oupphörligen arbetar för ökade volymer vardagsortopedi med oförändrade resurser. Alltför många andra kolleger är  etiska  liksom ni för att slippa öka sin produktivitet.

Vad är er förenings uppdrag till er? Ska ni främja landets ortopedi eller raljera bort den hos de bestämmande? Det borde ert kommande årsmöte dryfta.

För min egen del är diskussionen med er två slut för denna gång.

Johan Fischer

Johan Fischer
 är legitimerad läkare i Nyhamnsläge.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev