Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ska Sverige tillåtas trotsa FN:s kritik?”

Publicerad: 9 juli 2015, 05:35

Socialstyrelsen går i motsatt riktning mot FN:s riktlinjer, skriver Lars Lundström, doktor i psykologi och legitimerad psykolog i en replik på ett tidigare inlägg.


Minst sagt motsägelsefullt är Socialstyrelsens svar på min kommentar till myndighetens nypublicerade beslutsstöd för läkemedelsbehandling av adhd hos barn och vuxna.

Ingen reaktion på att över 10 procent adhd-diagnosticerade barn och ungdomar i svenska kommuner nu ska rekommenderas narkotikaklassade medel. Ingen förklaring till att man uppger att det saknas bevis för positiva medicin­effekter utöver sex månader men förbigår alla långtidsundersökningar som konstaterat utvecklingsstörningar.

I stället påstås i svaret att ”läkemedel i studier visat större effekt på adhd-symtom än andra metoder”. Men det saknades ju studier.

Socialstyrelsens expertgrupp (med tydliga kopplingar till läkemedelsindustrin) skriver i beslutsunderlaget att alla med adhd bör erbjudas läkemedelsbehandling och man underbygger med att detta ”bör” är en ”starkt positiv rekommendation”.

Samtidigt citeras nu FN:s barnrättskommitté som hävdar motsatsen, nämligen att läke­medels­­behandling endast kan tillgripas som sista utväg.
Det är Europa­rådets parlamentariska församling som citeras, men även om man förväxlat innehåll har Socialstyrelsen äntligen uppmärksammat den allvarliga kritiken mot Sverige. Dock utan att detta hittills fått några konsekvenser.

En fråga till ansvariga ministrar Gabriel Wikström och Åsa Regnér: Kan regeringen trots FN:s och Europarådets parlamentariska församlings kritik och rekommendationer tillåta att Sverige genom Socialstyrelsen går i motsatt riktning och rekommenderar läkemedelsbehandling vid adhd, inte som sista åtgärd, utan som förstahandsalternativ?

Var och en som läser kritiken kan konstatera detta uppseendeväckande förhållande.

Relaterat material

”Vi rekommenderar många olika insatser vid adhd”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev