torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skånes politiker måste inse vad digitalisering faktiskt innebär”

Publicerad: 25 maj 2016, 05:00

Niels Paarup-Petersen (C), ledamot i Skånes regionfullmäktige och sjukvårdsnämnd Skånes universitetssjukvård.

Enligt strategin ska Region Skåne vara ledande inom e-hälsa om fyra år - utan att skicka med pengar, prioriteringar eller krav. Det är löjeväckande. Det skriver centerpartisten Niels Paarup-Petersen.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Region Skåne har fått en e-hälso­strategi. Jag lade för över ett år sedan en motion om att just en e-hälsostrategi behövdes för att visa vägen för utvecklingen av vården i den digitala tidsåldern. Så jag borde vara glad.
Men när strategin nu ligger på bordet är det bara att inse att den är ett misslyckande.

Det finns inga pengar, inget tydligt ansvar och inga tydliga förväntningar på verksamheterna i strategin. Och inte ens en vision eller mål om vad som ska uppnås. En strategi utan en målbild är som att göra en vägbeskrivning utan att veta vart du ska.

Detta är ett politiskt ansvar. Jag har flera gångar lyft frågan om att Region Skånes politiker måste komma överens om en ny vision och en ny målbild för den skånska vården, men inget har hänt.

I dag är Region Skåne och våra egna regler och arbetssätt ett hinder för bra modern vård. Det ändrar inte strategin på.

Strategin tar sin utgångspunkt i dagens fysiska begränsningar och förhåller sig inte till att digitaliseringen förändrar alla strukturer och flöden samt vad vi som vårdleverantör ska och inte ska göra.

Den bärande organisatoriska idén för vården i Skåne och Sverige är fortfarande att de fysiska byggnaderna är grunden för vården och att den aktör som kan ge dig nässpray mot din allergi också är den som ska operera ditt hjärta. Men så är inte fallet längre.

Det är människor, maskiner och medicin som är grunden i den vård vi går emot. Dessa har alltid funnits i vården. Men tidigare var man tvungen att placera dessa tre tillsammans på en plats för att patienten skulle komma till vården. Nu kommer vården till patienten. I dag behöver du inte gå till ett apotek för att få nässpray – du kan beställa det online. Du behöver inte gå till en läkarmottagning – du kan besöka läkaren online. Du behöver inte gå till ett labb för att få prover tagna – du kan ha kontinuerlig mätning av dina värden som sedan skickas till en vårdaktör digitalt.

Skåningar kommer att få vård på en miljon olika platser i Skåne, Sverige och resten av världen. Men det har inte de ansvariga förstått.

När strategin nu ligger på bordet är det bara att inse att den är ett misslyckande.

Det är därför Region Skåne vill satsa över 25 miljarder kronor på byggnader. Men man vill inte satsa 2 miljoner kronor på att göra patientjournaler mobilt tillgängliga för personalen på ett sätt som patient­säkerheten kräver.

Det är också därför Region Skåne fokuserar mer på hur kulvertar kan göra det möjligt för människor att ta sig mellan sjukhusbyggnader än hur API:er och standarder kan göra det möjligt för data att ta sig mellan olika system.

It är i dag den största orsaken till frustration i personalens vardag när all information måste matas in manuellt i flera system med ett flertal separata inloggningar. Och nu ska Region Skåne enligt strategin vara ledande inom e-hälsa om fyra år utan att skicka med pengar, prioriteringar eller krav. Det är löjeväckande.

E-hälsostrategin visar att de ledande vårdpolitikerna i Skåne börjat inse att vården kommer digitaliseras. Det är bra. Nu måste de bara inse vad digitalisering ­faktiskt innebär.

NIELS PAARUP-PETERSEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev