Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Skånsk politik orättvis mot svenskarna

Publicerad: 25 november 2008, 09:46

REPLIK De som söker vård utan rätt att vara här ska betala fullpris och utvisas, skriver Björn Söder.


Anders Åkesson (mp) fortsätter i Dagens Medicin nr 46/08 sitt korståg mot Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik i syfte att rikta fokus på de beslut hans eget parti har varit med och fattat i Region Skåne, beslut som är djupt orättvisa och orättfärdiga mot svenska folket. Åkesson drar sig inte för att på ett förljuget sätt sprida en felaktig bild.

Sverigedemokraterna håller på att ta fram program för hälso- och sjukvårdspolitiken. Vi är, sedan valet 2006, ett nytt parti inom detta område och det tar tid att ta fram ett nationellt program som är väl genomarbetat. Men vi har verkligen inte legat på latsidan. I Region Skåne har vi till exempel presenterat omfattande budgetförslag som tydligt deklarerar våra viljor och riktlinjer. Detta har inte Åkesson kunnat missa. Däremot har mp de två senaste mandatperioderna valt att liera sig med varje majoritet, oavsett om den är borgerlig eller socialistisk. På så sätt slipper man själv att arbeta fram egna budgetförslag och visa var man står i alla frågor.

Anders Åkesson och hans parti står för en orättvis politik genom att gynna vissa grupper på bekostnad av andra. Medan svenska skatte­betalare får betala den gemensamma vården och dessutom patientavgifter för sin egen vård har Åkesson och sjuklövern i Region Skåne bestämt att personer som vistas illegalt i landet ska få helt avgiftsfri sjuk- och tandvård. De betalar ingen skatt eftersom de inte får vistas i landet och de behöver nu inte heller betala något för sin egen vård.

När man nu inför hälsovalet i Skåne, som i grunden är mycket positivt, vill man åter gynna vissa grupper på bekostnad av andra. De vårdenheter som tar emot invandrare ska belönas med högre ersättning. Dessutom ska man ge extra ersättning i form av dubbel tolkersättning. Detta leder till att det blir mer ekonomiskt lönsamt för en vårdgivare att inrikta sig på invandrare i stället för svenskar. Återigen är det en djupt orättvis politik som Åkesson och sjuklövern bedriver gentemot svenska folket.

Vi Sverigedemokrater menar att alla skall ha rätt till likvärdig vård oavsett varifrån man kommer eller vilken social status man har. Det är för oss en självklarhet och det har inget med socioekonomisk viktning i ersättningssystemet att göra, vilket Åkesson försöker göra gällande.

Vi menar dock att de som inte har rätt att befinna sig i landet och som visar att de inte respekterar våra lagar och regler ska få betala fullpris för vård de utnyttjar. Dessutom menar vi att myndigheterna ska kon­taktas när någon som befinner sig illegalt i landet söker vård. Dels för att kunna driva in den skuld vård­tagaren har till samhället, dels för att kunna verkställa utvisningen.

Björn Söder

Fotnot: Dagens Medicin drar ett streck i replikskiftet mellan Anders Åkesson och Björn Söder.

Björn Söder
är gruppledare för Sverige­demokraterna i Region Skåne och ledamot i regionstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev