Debatt
”Skapa ett nationellt ansvar för sjukvården”
Coronakommissionen aktualiserar ett viktigt skäl till att vi vill skrota regionerna: förmågan att agera samlat i kris, skriver Ebba Busch (KD) och Acko Ankarberg Johansson (KD). (1 kommentar)
Publicerad: 4 mars 2022, 04:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ebba Busch (KD), partiledare. Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Foto: Rickard L. Eriksson, Adam Wrafter
När samhället skakas om, när en allvarlig situation kullkastar planering och rutiner, där och då måste två saker ske. För det första är det viktigare än någonsin att regeringen ser till så att statens kärnfunktioner klarar av pressen. För det andra måste man samla in erfarenheter från krishanteringen så att den kan utvärderas och lärdomar dras. För en sak vet vi om framtidens kriser: de kommer.
Därför var vi kristdemokrater tidigt angelägna om att Coronakommissionen skulle tillsättas. Vi var särskilt måna om att kommissionen skulle granska de faktaunderlag som regeringen stödde sig på. Vi är ett oppositionsparti och saknar de befogenheter som en regering har. Men vi ansträngde oss till det yttersta för att bidra ändå, utifrån de förutsättningar som gällde. Vi hade 28 möten med regeringen och inlämnade 33 detaljerade skrivelser med idéer, frågor och synpunkter. Vi betonade att vi som land visste väldigt lite om pandemin och därför behövde ta det säkra före det osäkra, vara förberedda på det värsta och tänka ut olika scenarier och beredskap för dem alla.
Läs mer: Coronakommissionen: Dagens indelning i 21 regioner måste ses över
Nu närmar vi oss ett facit.
Kommissionen pekar på att regeringen inte satt i förarsätet under 2020, särskilt inte under årets första månader. De avgörande bedömningarna gjordes av Folkhälsomyndigheten, medan mycket av det administrativa arbetet fick skötas av kommunernas och regionernas samarbetsorganisation Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Det är inte hållbart. En enskild myndighet och en förening kan förväntas bidra, men inte bära det nationella ansvaret vid en storskalig kris. Det är regeringen som styr riket.
290 kommuner och 21 regioner kan inte utarbeta varsin strategi vid en nationell kris. Det var och är regeringens jobb. Mycket riktigt kunde Coronakommissionen redan i sin första delrapport slå fast att Sveriges strategi för att skydda de äldre misslyckades.
På samma sätt hade gränsen för allmänna sammankomster kunnat sättas lägre redan i ett tidigt skede. Provtagningen och smittspårningen hade kunnat komma igång betydligt snabbare. Nu saknades både pengar och ett samlat ansvar för att komma igång med storskalig provtagning.
För oss kristdemokrater är Coronakommissionens rapport väldigt värdefull och vi delar de flesta av slutsatserna. Vi presenterade tidigt förslag om hur staten skulle kunna ta ett operativt ansvar gentemot kommuner och regioner. Till exempel ville vi göra det möjligt att snabbt föra över vårdutrustning mellan olika regioner, eftersom en region kunde kämpa med brist medan en annan hade ett överskott. Intresset från regeringen var tyvärr obefintligt.
Vi vill sedan många år skapa ett nationellt ansvar för sjukvården och skrota regionerna. Skälen till det är många. Men Coronakommissionen har aktualiserat ett av de viktigaste: förmågan att agera samlat i kris för att skydda de allra mest sköra och utsatta människorna.
Precis som Läkarförbundet konstaterade efter att rapporten redovisades, så måste regeringen sluta styra sjukvården via SKR. SKR är inte en myndighet utan en ideell organisation. Det ger dessutom väldigt skilda resultat i olika delar av landet, vilket går direkt på tvärs mot Hälso- och sjukvårdslagens krav på jämlik vård.
En sak är klar: den uppdelade och ojämlika vårdens tid måste vara förbi. Om vi alla kan dra den slutsatsen så har vi lärt oss något väldigt viktigt inför nästa kris.
Ebba Busch (KD) partiledare
Acko Ankarberg Johansson (KD) ordförande i riksdagens socialutskott
Läs också: Socialstyrelsen ska ta fram mål för vårdplatser på kliniknivå
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
2022-03-08
Har tidigare varit ”neutral” vid tanke på regionindelning av sjukvård. Har nu förstått att flera regioner som ska driva nationellt enhetlig sjukvård ger ökade arbetsuppgifter i vissa fall T.ex. när vaccinering mot corona med olika vaccin först behöver dispens via LVM innan vaccinering kan genomföras för respektive region. Så enkelt det vore med möjligheter till nationell dispens
Eftertänksam läkare efter pandemin
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.