söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skapa ett regionalt digitalt psykiatriskt centrum”

Redan i dag har vi alla förutsättningar för att verkliggöra ett nytt digitalt synsätt på psykiatrisk vård, anser Håkan Lösnitz (SD) och Magnus Harjapää (SD).

Publicerad: 30 november 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Håkan Lösnitz (SD), regionråd, Västra Götalandsregionen. Magnus Harjapää (SD), ledamot i Psykiatriberedning, Västra Götalandsregionen.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdDepression

Nöden är uppfinningarnas moder som man bekant brukar säga, därmed så har även pandemin fört med sig positiva förändringar.

Vi har nu levt under olika nivåer av restriktioner i snart två år på grund av coronapandemin. Till en början var det mycket kaotiskt och det mesta blev inställt och avbokat. Men efter hand började vi anpassa oss till den nya digitala tillvaron, som innebar möten via datorn, utbildningar via internet och även hela kongresser hölls online.

Läs mer: Regionerna föreslås få helhetsansvar vid samsjuklighet

I dag inom sjukvården och framför allt inom psykiatrin så är det svårt att hitta rätt kompetens till lokala och regionala vårdområden, vilket medför långa väntetider. Dessa väntetider kan ibland uppgå till två år innan patienten får den hjälp som den så många gånger är i skriande behov av. Barn och unga som mår psykiskt dåligt kan inte, ska inte, får inte vänta på sin vård – det blir förlorad barndom för dessa unga människor.  

För att återgå till att ”nöden är uppfinningarnas moder” som vi skrev om i början. Inom Västra Götalandsregionen, VGR, har olika kliniker och verksamheter under pandemin börjat med eller ökat användandet av många olika former av digitala möten, patientbesök och behandlingar. Detta har då i många fall skapat en effektivare vård. Det är bra! Men tyvärr kvarstår problemet med att det saknas olika professioner inom fram för allt psykiatrin i regionens olika geografiska vårdområden.

Vi ska i Västra Götalandsregionen, och i hela Sverige för den delen, ge en jämlik vård. Var du bor ska inte vara orsak till att du får vänta längre eller får sämre vård. Alla ska få sin vård inom de tider som den lagstadgade vårdgarantin stipulerar, 90 dagar inom den somatiska vården och 30 dagar inom barn och ungdomspsykiatrin i VGR.  I dag har vi horribla exempel på där barn har väntat i över två år på sina utredningar eller behandlingar inom barn och ungdomspsykiatrin!

Inom psykiatrin så kan man lätt förstå att digitaliseringen och distansmöten skulle kunna vara ett mycket bra hjälpmedel och komplement för att patienten snabbt ska få ett första ”besök” samt även få distansbehandling som till exempel internetbaserad kognitiv beteendeterapi, KBT. Diagnoser som man kan behandla är exempelvis paniksyndrom, depression, social fobi, tvångssyndrom, sömnproblem. Forskning pågår och fler distansbehandlingar tillförs till en redan lång lista.

Vi vet redan i dag att Västra Götalandsregionen med de fem geografiskt utspridda vårdområdena har svårt att hitta och anställa personal med rätt kompetens. Här ser vi sverigedemokrater hur viktigt det är att komma ifrån detta gamla och förlegade ”fysisk plats”-tankesättet.

Redan i dag har vi alla förutsättningar för att verkliggöra ett nytt digitalt synsätt på psykiatrisk vård, med hjälp av både patienternas och regionens ökade kunskap om digitalisering och användning av distansmöten.

För att verkligen sätta fokus på den eftersatta psykiatrin i Västra Götalandsregionen så ser Sverigedemokraterna att det är hög tid att införa nästa reform och omorganisation. Att sammanföra alla de fem vårdområdenas psykiatri till en regional psykiatrisk förvaltning. Samt skapa ett ”Regionalt digitalt psykiatriskt centrum”, RDPC, som ser till att alla, oavsett var den psykiatriska personalen verkar eller var patienterna bor, kan ge och få snabb och effektiv vård.

Därmed tillgodoses behoven hos en stor del av de sjuka människor som i dag står i kö för första besök, utredning eller behandling inom psykiatrin. Köerna måste kortas, patienterna måste få sin vård, nu är det dags att vi inom politiken agerar. 

I förlängningen så ska även Västra Götalandsregionen ta på sig ledartröjan och vara den drivande parten för att ta fram ett nationellt digitalt psykiatriskt centrum, NDPC, samt göra det tillgängligt och ge vård till alla inom den lagstadgade vårdgarantin. Denna problematik med personal och kompetensbrist är inte ett lokalt problem i Västra Götalandsregionen utan i hela Sverige. Vårt mål är ett nationellt psykiatriskt centrum, så oavsett om patienten bor i Vilhelmina eller i centrala Göteborg, ska den digitala vården vara tillgänglig för alla. Då blir det en jämlik vård på riktigt. 

Håkan Lösnitz (SD), regionråd Västra Götalandsregionen

Magnus Harjapää (SD), ledamot i Psykiatriberedning, Västra Götalandsregionen

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdDepression

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev