Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skapa sjukintyg som tar kortare tid”

Publicerad: 10 mars 2020, 06:00

Foto: Torbjörn Larsson

Om tidsåtgången för sjukintyg halverades skulle många läkare stressa mindre och ändå hinna med två besök till varje dag, skriver Mats E Nilsson (L).


Som nybliven sjukvårdsregionpolitiker i Region Jämtland Härjedalen får jag ofta höra om svårigheten att få tid i vården. När betalningssystemet 7-kronan infördes 1 januari 1970 var jag jour på Södersjukhuset. Jag blev nyligen intervjuad om vad som hänt sedan dess. Mycket är bättre men inte tillgängligheten.

Att prioritera har det talats om i cirka 30 år. Dock framkommer sällan förslag om vad som kan tas bort. Det är nästan alltid nyheter som efterfrågas och som då skall prioriteras. Finns tiden? Vad skall tas bort?

Vad är det som tar tid vid mötet med patienten? Sjukintyget per 1 januari 1970 var i format A5 eller mindre. Fylldes i på två minuter och Försäkringskassan klagade sällan på innehållet.

Nu kan en klok specialist på sjukhuset försöka beskriva och intyga att en person som just genomgått en påfrestande behandling för cancer behöver vila två veckor. Då kommer Försäkringskassan med en förfrågan om det verkligen behövs och anser att det borde motiveras bättre.

En distriktsläkare hade för något år sedan uppdrag från Försäkringskassan att lära oss andra skriva korrekta sjukintyg. Nyligen berättade han vid fikat om ett besök där samtal och undersökning tog 20 minuter varefter recept och diktering tog 5 minuter.

Så vidtog skrivandet av sjukintyg via datorn ­– tid 20 minuter! Det vill säga mer än 40 procent av tiden för ett patientbesök upptogs av skrivande av intyg enligt kraven från Försäkringskassan!

Hur mycket tid som sedan alla returnerade intyg tar är oklart – men många kollegor är uppgivna. Överklagan av ett beslut från Försäkringskassans anonyma medicinska experter tar cirka 1,5 år i Förvaltningsrätten.

Förvisso är en väl avvägd sjukskrivning en del av vägen till bot och bättring men om intygsskrivandet tar så mycket tid, ifrågasätts så ofta och köerna till vården då blir långa, så får många inte komma i rimlig tid. Är då nuvarande rutiner optimala för god vård?

Har hanteringen av sjukskrivning blivit så mycket bättre med dessa omfattande intyg? Måste alla uppgifter i ett sjukintyg fyllas i av en person med 14–15 års utbildning?

Kan möjligen arbetsgivare, den sjuke och handläggare vid Försäkringskassan i samarbete klara ut mycket, utan att förlänga väntan för dem som köar för vård genom tidskrävande intygskrav.

Om tidsåtgången för sjukintyg halverades skulle många läkare stressa mindre och ändå hinna med två besök till varje dag. Köerna skulle reduceras!

Vetenskap och beprövad erfarenhet ska gälla i vården. Var finns undersökningen som stöder nuvarande omfattande sjukintyg? Detta jämfört med ett kortare intyg där arbetsgivare och den försäkrade tillsammans kompletterar med uppgifter om till exempel arbetets krav, resor till arbete med mera.

Kanske kan Försäkringskassan själv i första hand utreda eventuella tveksamheter. Vi måste prioritera allt som görs i vården på ett bättre sätt för att kunna minska vårdköerna. Försäkringskassan intresse av dialog förefaller ringa – köerna är inte deras problem ­och patienten säges ha rätt till omfattande intyg som säges ha tillkommit i laga ordning. Dagens intyg är fastställda i samarbete mellan Försäkringskassa, Socialstyrelsen med flera där tyvärr ingen av dessa aktörer tar ansvar för tidsåtgången som bidrar till vårdens köer.

Ansvaret för köer hamnar i stället på sjukvården där nästan alla regioner kämpar med bristande resurser och neddragningar. Det är brist på allmännläkare, så även om staten sätter till mer pengar i projekt så torde köerna kvarstå. Så läget är svårt ­– och det kan bli värre!

Kan vi få med Försäkringskassan i ett ansvar för helheten i vården? Tänka nytt och skapa intyg som tar kortare tid, minskar köer och ger mer tid för patienterna.

Regeringen har förvisso tillsatt ny utredning att slutredovisa först i oktober 2021 samt nyligen tagit en överenskommelse om effektiv digitalisering av intyg – men inget alls nämns om att begränsa den tid som används till att skriva sjukintyg och då försöka minska köerna till vården.

MATS E NILSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev