onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin Debatt: ”Skapa tydliga förutsättningar för vårdbemanningen”

Vi vill ha en högre kvalitet och kontinuitet inom vården – men vi tror inte att anställningsformen behöver vara nyckeln till detta, skriver fem vd:ar för bemanningsföretag i en replik.

Publicerad: 3 mars 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Lejelöv, Torbjörn Ferndahl, Arvin Ali, Magnus Lundqvist och Erik Hellgren.

Foto: Gunilla Lundström


Ämnen i artikeln:

Bemanningsföretag

Den 16 februari skrev vi en debattartikel om hur vi skulle vilja skapa transparenta och tydliga förutsättningar för vårdbemanningen i Sverige. Vi sträckte ut en hand till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, med ett förslag om att skapa förtroendeskapande regelverk och kontrollmekanismer, för att vi som leverantörer och regioner/kommuner som beställare ska kunna lita på varandra och skapa värde.

Vårt inspel var seriöst men även väl genomtänkt, då det baseras på det kanske mest välfungerande samarbetsavtalet inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vårt mål är att skapa ett klimat där alla kan verka och gemensamt skapa bättre förutsättningar för vårdpersonalen. Tyvärr har vi mötts av motsatsen.

Läs mer: ”Vårdbemanningsföretagen sitter i en maktposition”

* En tystnad från SKR:s sida. Vi har all respekt för att det är mycket till och från, men våra frågor är befogade och behöver svar.

* Hyrstopp i flera regioner, med Stockholm som kronan på verket. Hyrstopp är ungefär så långt ifrån en konstruktiv samverkan som man kan komma. Verksamheterna skriker högt om att det inte är hållbart. Men som politiskt slagträ är det ett effektivt sätt att arbeta rent kommunikativt om man vill ha en vi-mot-dem-mentalitet (i detta fall gentemot vårdbemanningsbranschen) i stället för att se till hur patienterna ska få så bra vård som möjligt av anställda som inte är överbelastade och överarbetade.

* Ett “blame-game” där olika parter skyller på varandra i stället för att lösa problemet. Vi förstår att vi fortfarande är långt ifrån en långsiktig lösning men tror knappast att peka finger på varandra tar oss dit.

* En debatt om vad individer tjänar snarare än en debatt om hur vi ska kunna skapa kvalitativa vårdplatser för patienter med tydliga behov av just det.

Vi lyfter återigen vikten av att släppa den prestige som verkar utmärka detta ämne och istället skapa bra förutsättningar för vårdpersonalen, oavsett vilken arbetsgivare de väljer. I dag upphandlas vårdbemanning på ett sätt som såväl verksamheterna som bemanningsbranschen ser som mindre konstruktivt och som dessutom inte gynnar dem som ska jobba inom vården. Hade man skapat dessa förutsättningar, genom att prata med dem som vill jobba inom vården och dem som vill leverera dessa tjänster, tror vi att diskussionen hade handlat om något annat än den gör i dag.

Den 1 mars skrev Meybod Kia en replik på vårt debattinlägg som verkligen visar på vikten av att starta dialogen och faktiskt se till att skapa en trovärdig samverkan mellan vår bransch och motparten. Vi är, som vi skriver, medvetna om att det historiskt – och säkert även i dag – har funnits saker som kan bli bättre även från vår sida. Men genom att införa det vi föreslår skulle vi kunna eliminera många av dessa problem och fokusera på att ge en bättre vård till patienterna.

Meybod Kia ber oss även att vara transparenta med vad vi tjänar på att hyra ut personal till vården. Om detta är ett önskemål skulle vi absolut kunna bidra med det, som en del i ett större omtag i samverkan med SKR. Vi är helt eniga med Meybod Kia om att vi vill ha en högre kvalitet och kontinuitet inom vården – men vi tror inte att anställningsformen behöver vara nyckeln till detta.

Just nu sitter en hel del vårdpersonal på läktaren eller avbytarbänken medan den underbemannade sjukvården kämpar för fullt på planen. Vi har försatt oss i en orimlig sits, utifrån både patienternas och personalens perspektiv. Låt oss komma fram till en bättre lösning tillsammans!

Vi sträcker åter ut handen till SKR, med en konstruktiv ansats att gemensamt lösa ett stort problem. Låt oss sätta oss tillsammans och se till att skapa förutsättningar för en konkret förbättring av samarbetsklimatet och en konkret förbättring av hälso- och sjukvården.

Vi öppnar kalendrarna och är redo när ni är! Vad sägs om att ses till exempel den 13 april klockan 15, eller 14 april klockan 14, och samla samtliga berörda aktörer?

Magnus Lejelöv, vd Colivia Sweden

Torbjörn Ferndahl, vd ABC Doctor

Arvin Ali, vd Stensjö Vårdresurs

Magnus Lundqvist, vd Sjuksyrra

Erik Hellgren, vd Agito

Följ debatten:

1. ”Bemanningsföretagen behövs i vårdens ekosystem”

2. ”Vårdbemanningsföretagen sitter i en maktposition”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicin Debatt

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Bemanningsföretag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev