Debatt
”Skärp straffen för våld och hot mot vårdpersonal”
Publicerad: 11 december 2018, 06:00
Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån
Moderaterna föreslår en särskild straffskärpningsgrund och skärpta straff för angrepp, hot och våld mot vårdpersonal, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).
Våld och hot mot vårdpersonal runt om i landet blir allt vanligare. Det är ett växande samhällsproblem när kriminaliteten flyttar in på akutmottagningar och ambulanser möts med stenkastning vid utryckning. När samhällets grundläggande funktioner inte respekteras och personalen i vården i värsta fall hindras från att göra sitt jobb är det hög tid att agera. Därför föreslår Moderaterna en särskild straffskärpningsgrund och skärpta straff för angrepp, hot och våld mot vårdpersonal.
På akuten i Kalmar uppger hälften av alla medarbetare att de blivit utsatta för hot eller våld i arbetet.
Hot och våld mot vårdpersonal får aldrig accepteras och måste alltid bekämpas. På akutmottagningen i Kalmar har det gått så långt att akutsjuksköterskorna själva startat kurser i självförsvar. Antalet vakter har dessutom utökats och numera delas det ut ordningsregler till besökarna. I grunden är det bra att säkerheten prioriteras men det är också oacceptabelt att det ska behövas.
Just på akuten i Kalmar uppger hälften av alla medarbetare att de blivit utsatta för hot eller våld i arbetet. Samma siffra för hela landet varierar enligt Vårdhandboken mellan 10 och 60 procent. Hoten inträffar exempelvis i samband med att det förekommit grov våldsbrottslighet där ett eller flera offer transporteras till ett sjukhus akutmottagning. Såväl anställda som andra patienter blir extra utsatta. Det är också vanligt att hoten uppstår när någon är missnöjd med vården, antingen sin egen eller en anhörigs.
Hot och våld mot vårdpersonal måste bekämpas. Det riskerar att leda till att vården får ännu svårare att behålla och rekrytera medarbetare. Det försätter också andra patienter i fara och kan leda till att tid och resurser går till att stoppa farliga situationer snarare än att hjälpa sjuka eller rädda liv. Därför bör straffen för våld och hot som riktas mot vårdpersonal på jobbet skärpas. Att brottet riktas mot vårdpersonal bör också vara en särskilt försvårande omständighet när brottet värderas. Anställda inom vården ska aldrig behöva acceptera att hot, trakasserier och våld blir en del av deras vardag. Våld och hot om våld mot vårdpersonal är attacker mot livsviktiga samhällsfunktioner och mot människor som varje dag arbetar för att rädda andras liv. Dessa människor ska ha en trygg arbetsmiljö.
CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL