Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Skatt på sockrade läskedrycker en av flera åtgärder”

Publicerad: 23 december 2016, 10:45

Stefan Nilsson och Niclas Malmberg, riksdags­ledamöter för Miljöpartiet.

Foto: Riksdagsförvaltningen

Maria Malmer Stenergard (M) blandar äpplen och päron i sin replik på vår debattartikel om punktskatt på sockrade läskedrycker, skriver MP-riksdagsledamöterna Stefan Nilsson och Niclas Malmberg i en replik.


Svar på Maria Malmer Stenergards (M) replik ”En sockerskatt löser inte problemen”. Ursprunglig debattartikel: ”Läskskatt förebygger övervikt och diabetes.”

För det första är en skatt på socker och fett i livsmedel, som Danmark har prövat, inget vi stödjer eftersom det riskerar att människor då äter billigare och sämre mat. Den skatt vi föreslår avser enbart sockrade läskedrycker.

För det andra är det skillnad på tillsatt socker i läsk och socker som finns naturligt i frukt. Livsmedelsverket och USA:s motsvarighet ”Food and Drug Administration” konstaterar att det är svårt att klara sina näringsbehov om mer än 10 procent av kalorierna kommer från tillsatt socker. Ett annat sätt att uttrycka det är att man lätt blir överviktig om man intar stora mängder tillsatt socker. Och just läskedrycker är en av de största källorna till intag av tillsatt socker.

Maria Malmer Stenergard antyder i sitt inlägg att vi tror på skatt på sockrade läskedrycker som enda åtgärd för att förebygga övervikt och diabetes. Självklart måste en politik för att förebygga och minska dessa folkhälsoproblem bygga på flera olika typer av åtgärder: exempelvis effektivare informationsinsatser till barn, lägre skatt på frukt och grönsaker och mer resurser till hälso- och sjukvårdens förebyggande arbete med kostvanor. Men ekonomiska styrmedel, som vårt förslag om punkskatt på sockrade läskedrycker, behövs också om vi ska kunna bromsa och minska förekomsten av övervikt och diabetes.

Det är viktigt att understryka att detta är ett förslag som har utvärderats och förordas av World Health Organization, WHO. Det finns många internationella exempel på den här typen av skatt. På nära håll har vi Frankrike, som sett en klart minskad konsumtion som konsekvens av sin skatt på sockrade läskedrycker.

I USA är det en trend att allt fler städer inför skatt på sockrade läskedrycker. WHO skriver att en skatt som innebär en höjning av priset med 20 procent leder till en minskad konsumtion med ungefär lika mycket. Det ligger nära erfarenheterna från staden Berkeley i Kalifornien. När staden i mars 2015 införde en skatt med motsvarande tre kronor per liter läsk så minskade konsumtionen med drygt 20 procent.

Relaterat material

”En sockerskatt löser inte problemen”

STEFAN NILSSON, NICLAS MALMBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev