Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

SKL bortser från vetenskapliga krav

Publicerad: 8 April 2010, 12:41

REPLIK Debatten om den nationella patientenkäten fortsätter med ett nytt inlägg av läkaren Bengt Järhult.


När ska Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lära sig att svara på det kritiken gäller?

I Dagens Medicin nr 11/10 redovisade jag de grova metodologiska brister som den nationella patientenkäten har. Jag visade med exempel hur orimligt det är att ranka och jämföra vårdcentraler utifrån svaren.

Enkäten ger definitivt inte ett sakligt underlag för att göra vårdval. Ändå pläderar SKL och de enskilda landstingen för det gentemot allmänheten.

SKL:s vd Håkan Sörman samt Börje Lindqvist och Lena Lundgren förklarar i Dagens Medicin nr 13/10 att det är  självklart publicera resultaten ur enkäten .

Men ingen har försökt hindra det! Saken gäller hur resultaten presenteras och vilka slutsatser man kan dra när bortfallet på många håll är närmare 50 procent och förutsättningarna/listpopulationerna mellan enheterna är helt olika.

Det erkänner också  Sörman, Lindqvist och Lundgren , men förstår inte konsekvenserna. Svenskt Näringsliv är i alla fall så ärliga att de på omvard.se skriver att  skillnader mellan enheter är inte statistiskt säkerställda . Allmänläkarnas vetenskapliga förening tar på sfam.se klar ställning mot den här typen av ovederhäftiga jämförelser.

Även sjukhusläkarna borde vakna. Inom kort är det klinikernas tur att jämföras på oriktig grund och SKL lär med samma retorik förorda kundval. Och riktigt illa kommer det att bli i nästa steg när medicinska resultat kopplas till enheter, som inte kan jämföras. SKL är för sin idé uppenbart beredd att bortse från elementära vetenskapliga krav.

Bengt Järhult
 är distriktsläkare i Ryd.

Relaterat material

Självklart publicera resultaten ur enkäten

SKL:s tolkning av patientenkät är ett rent intellektuellt haveri

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev